На јавни позив за Награду за најбољи необјављени драмски текст на хрватском језику за младе ауторе до 35 година, који је поткрај прошле године објавило Хрватско народно казалиште у Мостару у сурадњи са Средишњим државним уредом за Хрвате изван Републике Хрватске, пристигло је важећих 30 драмских текстова.

Повјеренство у саставу Иван Вукоја (предсједник), Роберт Пехар, Драган Комадина, Јелена Кордић Курет и Анита Миличевић одлуку о најбољем тексту, драми “Зид” ауторице Ружице Ашчић из Загреба, донијело је већином гласова, приопћено је из ХНК-а Мостар.

У средишту ове драме су три генерације једне обитељи који се скупа с неколицином станара на различите начине суочавају с чињеницом да се руши зид старе ужаре који се налази у непосредној близини зграде у којој живе. Борба станара за зид оронуле зграде постаје метафором сраза између старог и новог, али истодобно нам кроз судбину двију сестара, нуди једну непретенциозну чеховљевску фреску из нашег сусједства. Ова обитељска драма користећи елементе из широког регистра хумора – од ироније до фарсе, уз дубоко ауторичино разумијевање и емпатију за проблеме властитих ликова у свој њиховој дивергентности, спретно плеше на оштрици друштвене критике и интимне, али у суштини, топле, обитељске приче.

Ауторица Ружица Ашчић проглашена је лауреатом „Награде за најбољи необјављени драмски текст на хрватском језику за младе ауторе до 35 година“. Ауторици припада плакета и новчани дио награде у укупном нето износу од 1.500 еура, а представа по њезином тексту бит ће праизведена у ХНК Мостар тијеком 2021. године.

Одлуке за остале двије награђене драме, “Високе фреквенције”, ауторице Матеје Поседи из Неделишћа, и “Закопана чуда” Монике Херцег из Загреба, такођер су донесене већином гласова. У првом случају ради се о амбициозном драматуршко-редатељском тексту који преко динамичне измјене сценских слика и ликова представља једно освјежавајуће метатекстуално виђење и доживљај казалишне представе данас, док су “Закопана чуда” језично-стилски рафинирана драма наглашеног поетско-филозофског дискурса. Ауторицама, осим плакета, припадају и новчане награде у износу од 500 еура.

“Као организатори, у цијелости можемо бити задовољни одзивом и квалитетом приспјелих текстова, унаточ очекиваној квалитативној шароликости која се, без обзира што се ради о младим ауторима/списатељицама, може приписати ступњу искуства и специјалистичке образованости. Теме пристиглих драма варирају од друштвено ангажираних критика, преко драма филозофско-поетског дискурса, вјерских драмолета, до текстова наглашено интимистичке преокупације. Такођер, можемо примијетити да квалитативно одскачу управо драме које кроз призму својих интимних и субјективних микрокозмоса проговарају о свијету и времену у којем живимо”, казао је члан жирија и умјетнички савјетник ХНК Мостар Драган Комадина.

Овим се натјечајем ХНК Мостар успоставља и као институција која жели пружати континуирану потпору развоју сувременог драмског текста као битне саставнице свог културног и националног идентитета. Свечаност додјеле награда планирана је 15. ожујка 2021. године, а награђене драмске текстове могуће је прочитати на интернет страници hnkmostar.ba.