Међународна скупина знанственика под водством Ивана Ђикића објавила је у водећем свјетском знанственом часопису Натуре студију у којој је есеницијални ензим коронавируса САРС-ЦоВ-2 описан као његова “Ахилова пета”, пише у петак Јутарњи лист.

Знанственици су, такођер, објаснили разлику између САРС-а (Тешки акутни респираторни синдром) и Цовида-19. Ђикићева студија уврштена је и међу топ 10 радова о Цовиду-19 који су јучер објављени у свијету, наводи дневник.

Када вирус САРС-ЦоВ-2 продре у људску станицу, потиче је да производи протеине за стварање нових вируса. Један од тих вирусних протеина, зван ПЛпро (протеаза налик папаину), неопходан је за репликацију и брзо ширење вируса. Поред тога, САРС-ЦоВ-2 користи овај ензим за пригушивање антивирусног имунолошког одговора, помажући вирусу да обликује имунолошки сустав домаћина у своју корист. Тиме се вирус може лако умножавати и ширити даље.

Но, знанственици под водством проф. Ивана Ђикића не само да су идентифицирали протеин ПЛпро као слабу карику новог коронавируса него су и открили како се фармаколошком инхибицијом тога протеина блокира његово умнажање те јача антивирусни имунолошки одговор.

Студија у Натуреу резултат је сурадње Ђикићева тима с Института за биокемију ИИ с Институтом за медицинску вирусологију под водством Сандре Циесек, а експерименталним подацима, реагенсима и савјетима придонијели су и други знанственици из Франкфурта, Мüнцхена, Маинза, Фреибурга и Леидена.