У Кантону Сарајево је послије прве седмице осмог мјесеца услиједио пад броја новозаражених, што имплицира добру имплементацију јавно-здравствених мјера, казала је Аида Пилав, предсједница Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево.

“У КС је претходна 24 сата број новозаражених био 39, од чега 64 посто је потврђено код особа које су већ у самоизолацији и припадају породичним кластерима. Број излијечених је 39, број смртних исхода је један, а број обрађених тестова је 409. Број хоспитализираних тренутно на Кличничком центру је 24 и отпуштено је из изолараторија пет особа”, рекла је Пилав на данашњој конференцији за медије.

Представила је и пресјек епидемиолошке ситуације закључно са 14. септембром.

“Пратимо овдје период од 1. јуна па надаље, јер то је период када смо имали ‘корона фрее’ Кантон Сарајево. Увијек се за претходни период реферишемо од 1.6. Када је у питању дневни број новозаражних имали смо та два чувена пика, један је био почетком седмог мјесеца, а један у првој седмици осмог мејсеца након чега је услиједио пад броја новозаражених, што имплицира добру имплементацију јавно-здравствених мјера”, казала је Пилав.

Истакла је да је врло важно пратити и седмичну инциденцу новозаражених у праћењу цјелокупне епидемиолошке ситуације.

“Почетком шестог мјесеца, од 1. јуна па до прве половине осмог мјесеца имали смо заиста велики број седмичне инциденце новозаражених, он је износио 561, и онда је дошло до значајног пада броја новозаражених кроз наредне седмице и у петнаестој седмици у којој се сада налазимо седмична инциденца новозражених је 191”, казала је, напомињући да је за праћење епидемије важан и репродукцијски број.

“Он се креће око један, а то је јако добро јер иде у прилог успоравању епидемије у КС. Тренутни репродукцијски број, што значи колико једна новозаражена особа може заразити других, је испод један”, додала је Пилав.

Напоменула је да прате и податке о кретање дневног просјека новозаражених на 100.000 становника на основу седмодневног просјека.

“До јучерашњег дана у КС је број обољелих на 100.000 становника био 6,59. То је пад кривуље. Успоредбе ради, негдје почетком осмог мјесеца тај број је био 22 на 100.000 становника. И овај индикатор говори у прилог да долази до тог значајног пада и успоравања епидемије”, рекла је Пилав.

Истакла је такођер да подаци којима располажу показују да се број активних случајева смањује те повећава разлика између броја излијечених и броја активних случајева у КС.

“У КС смо имали укупно 37.206 обрађених тестова. Број новозаражених је мањи, отприлике се у посљедње вријеме креће између осам и десет посто, што је задовољавајуће. И даље је највећи број новозаражених код радно активног становништва, и то највише код старосне доби од 36 до 50 година и старосне доби од 19 до 35”, казала је Пилав, додајући да се у КС у самоизолацији или кућној изолацији налази 699 особа.

Када се ради о дистрибуцији обољелих по опћинама у КС, највећи број укупних случајева је забиљежених у најногољуднијим опћинама – у Новом граду и Новом Сарајеву.

Министар привреде КС-а Драшко Јеличић подсјетио је да је Влада прије скоро мјесец дана објавила средњорочне мјере које би требале помоћи привредницима, посебно малим, да лакше преброде ову кризну ситуацију.

“Тачније, 28.8. објављена су четири јавна позива према привредним субјектима који у складу са увјетима могу да се пријаве и остваре право на додјелу потицајних грант средстава”, казао је Јеличић.

Додао је да је крајњи рок за достављање документације 18. септембар путем протокола или 19. септембар путем поште.

“Надам се да ће привредници искористи ову прилику. Такођер, бит ће још директних потицајних средстава која су намијењена за очување радних мјеста које ће КС издвојити”, рекао је Јеличић.