Заступница у Еуропском парламенту Жељана Зовко позвала је на имплементацију визног реципроцитета између Хрватске и САД-а, уочи сутрашњег гласовања Еуропског парламента о Резолуцији о обвезама Комисије везанима за визни реципроцитет.

Зовко, извјеститељица из сјене испред ЕПП-а за односе са САД-ом, указала је да унаточ тому што грађани Сједињених држава могу слободно путовати у све државе Еуропске уније, грађанима Хрватске још увијек је потребна виза за улазак у САД.

Заступница Зовко је надаље рекла да је потребно наставити дипломатски дијалог с циљем даљњег јачања трансатлантског партнерства, које је одувијек било врло значајно за Еуропску унију и за Хрватску.

Поздравила је недавну изјаву америчког велепосланика Роберта Кохорста да је Хрватска службено испунила кључни увјет који се тиче стопе одбијених захтјева за визу која је сада мања од три посто.

“Надам се да ће Сједињене државе препознати напоре које Хрватска улаже у испуњење кључних захтјева и да ће ускоро укинути постојећа ограничења”, закључила је у приопћењу заступница Зовко.

Визни реципроцитет представља један од главних критерија у вођењу визне политике Уније, гдје је основно начело да се при путовању у треће земље на држављане ЕУ-а примјењују исти увјети који се примјењују на држављане трећих земља при уласку у ЕУ.

Поред Хрватске, виза за улаз у САД потребна је и држављанима Бугарске, Ципра и Румуњске.