Почетак зимске сезоне на Бјелашници и Игману доведен је у питање јер се фирма ЗОИ’84, која руководи скијалиштима на овим олимпијским планинама, налази у великим проблемима узрокованим процесом промјене власти у Кантону Сарајево.

Наиме, Надзорном одбору КЈКП ЗОИ’84 мандат је истекао 5. децембра, директору ове фирме мандат истиче 12. децембра, а секретар предузећа и директорица финансија су у пензији. До запошљавања нових људи није дошло ради мораторија на запошљавање.

Како је истакнуто на данашњој конференцији за медије Синдикалне подружнице КЈП ЗОИ 84, небрига власти за дешавањима у ЗОИ’84 кулминирала је тренутним стањем у којем ће престанак мандата тренутне Управе довести у питање покретање зимске сезоне, која је и поред пандемије коронавируса једина шанса за континуитет рада овог предузећа, а сви други процеси ће такођер стати чиме ће директно поново бити доведена у питање егзистенција радника и њихових породица.

“У ЗОИ’84 стање је и даље критично, иако су неки говорили да се поправило. Просјечна плата за аугуст била је 550 КМ у читавој фирми, а 60 посто радника има плату испод 450 КМ. Често се у јавности ствара слика да смо ми нерадници, а истина је сасвим другачија. У случају неименовања новог директора којем 12. децембра истиче мандат, зимска сезона ће доћи у питање”, казао је предсједник Синдиката ЗОИ’84 Јасминко Хабота.

В.д. предсједник Надзорног одбора ЗОИ’84 Мирза Рамић наглашава да сви су проблеми у којима се фирма налази настали оног дана када је 28. септембра структурама јавних предузећа проглашен мораториј на запошљавање.

“Већ 12. октобра смо послали допис ресорном министарству да га упозоримо да су прије мораторија расписани конкурси за запошљавање одређених структура. ЗОИ’84 нема Одбор за ревизију. Имали смо пријављене кандидате и уочи именовања тог одбора дошло је до забране. Људи на двије кључне позиције у фирми су отишли у пензију, секретар предузећа и шеф рачуноводства, који је једина особа надлежна за потписивање финансијских извјештаја како би фирма могла наставити с радом, а остали смо и без руководиоца службе унутрашње заштите. Тражили смо од ресорног министра да нам помогне у превазилажењу ове ситуације, тражили смо тромјесечно продужење мандата како би фирма наставила с радом док се не формира нова Влада, али нисмо добили повратну информацију”, казао је Рамић.

Подсјетио је да је ЗОИ’84 фирма сезонског карактера, која већину својих прихода заради током зимске сезоне и та средства користи наредних седам до осам мјесеци.

Директор ЗОИ’84 Едис Баковић истиче да су радници ове компаније упркос наведеним проблемима у потпуности припремили скијалишта и попратне садржаје за предстојећу ски сезону.

“Пандемија нас је снажно погодила, Зетра је у потпуности без дешавања од марта, а на планинама немамо иностране туристе. Ипак, успјели смо покренути неколико важних процеса као што су осњеживање горњег дијела стазе Колијевка, ремонт двосједа на Малом пољу и припрема скијашких стаза. Радници су поштено одрадили свој дио посла и све припремили а сада се јавља нови проблем, јер се средства обезбјеђена ребалансом буџета не пуштају и сада је због тога под знак питања дошао и почетак нове скијашке сезоне”, рекао је Баковић.

Како је наведено из Синдиката ЗОИ’84, радници ове фирме траже хитно осигурање несметаног функционисање предузећа до успоставе нове Владе КС и подузимање свих неопходних радњи, како тренутни политички процеси који трају у КС ни у ком случају не доведу у питање егзистенцију скоро 100 радника и њихових породица.