Ако Европска унија (ЕУ) не одобри почетак приступних преговора са Републиком Сјеверном Македонијом наредне године, онда „Европу доводимо у Скопље, односно Сјеверну Македонију, каже у интервјуу „Један“ премијер те државе Зоран Заев. Влада у Скопљу наставља реформе, а ЕУ и НАТО немају алтернативу, оцјењује.

„Ми смо као оток овдје. Свуда око нас је Европска унија. Они су потврдили да смо ми све урадили, али су рекли да треба вријеме. Вјерујем да ће неколико мјесеци бити довољно да исправе ту своју хисторијску грешку, зато што је наша будућност у Европској унији. НАТО значи безбједност, сигуран и вјечан мир за моју земљу, а вјерујем и за цијелу регију. То је нешто што нам долази као мелем на рану. Вјерујем да је наш народ знао да је овдје одлука НАТО-а безусловна“, сматра Заев.

Мигрантска криза је регионални проблем, каже Заев и подсјећа да је његова земља била на удару 2015. и 2016. године, када је у тадашњој Македонији боравило између 20 хиљада и 50 хиљада избјеглица.

„Ми смо то изменаџерисали по директивама Европске уније, како смо се и договорили, као што раде пуноправне чланице и доказали смо да у безбједносним дијеловима требамо да будемо заједно. И данас постоје избјеглице код нас, али оне пролазе преко наше територије. Ухватимо 99 посто њих, али бојим се ако се наруши договор између ЕУ и Турске. На нашој граници су војници из Хрватске, Словеније, Аустрије, Мађарске, Чешке, Словачке, Пољске и других земаља. Тамо су већ од 2015. и 2016. године. Добили смо и опрему која је дио донација, а дио је од наших средстава да будемо припремљени“, каже Заев.

БиХ и Република Сјеверна Македонија могу боље сарађивати, а простор за сарадњу премијер Заев види у области пољопривреде, енергетике, туризма, металопрерађивачке и намјенске индустрије. Сматра да се политичари у регији морају ослободити предрасуда и да је будућност у међусобном помагању.

„Ја сам млађи од неких политичара у пријатељској БиХ и само желим да подијелим искуство. Ријешио сам, промијенио сам име (Република Македонија у Република Сјеверна Македонија оп.а.) и ево, остао жив. И даље се борим. Ако преживим, политички, супер. Ако не, послије четири године, опет ћу се вратити. Видјет ће народ бенефите тога, али моја земља иде напријед. То мора да се рјешава и на Косову и Србија не иде напријед због Косова“, сматра премијер Сјеверне Македоније.

„Мали Шенген“ није ни Шенген, ни мала Југославија и нико не треба да страхује од укидања граница, каже Заев, објашњавајући да је ријеч о иницијативи за уклањање административних баријера ради побољшања сарадње међу земљама у регији.

„Не могу камиони на нашим границама чекати 80 посто времена, а само 20 посто времена бити на аутопутевима и путевима. Једну милијарду долара губимо чекајући на границама. Имамо и корупције и малтретирања, расипања робе, пољопривредних производа и сл. То је дио уклањања административних баријера. Границе ће постојати, али ћемо олакшати, преполовити чекање на границама. То даје могућност флуктуације људи, робе, капитала, услуга. То су четири европске вриједности. Не треба нико да се боји“, тврди Зоран Заев.

Премијер Сјеверне Македоније говори и о појачаном америчком ангажману у регији, руском утицају, ванредним изборима, али и о томе како је постао жртва руских комичара.

Интервју „Један“ је на програму БХТ1 вечерас од 21 сат.