Бивши тренер Динама Зоран Мамић, осуђен за извлачење новца из тог клуба, у понедјељак је приопћио да казну од четири године и осам мјесеци затвора жели одслужити у БиХ.

Из Босне и Херцеговине, гдје се налази заједно с братом Здравком који је као првоокривљени добио 6,5 година затвора због извлачење 116 милијуна куна из Динама, Зоран Мамић је приопћио да је молбу за извршење казне у БиХ путем одвјетника послао загребачком Жупанијском суду.

Тврди и да је о свему обавијестио Министарство правде БиХ чији је држављанин.

“Надлежном Министарству БИХ сам доставио све потребне податке о свом пребивалишту као и моју недвојбену спремност да се подвргнем законима БИХ као и да се одазовем на све позиве надлежним органа у БИХ као и надлежних судова након што се покрене потребна правна процедура”, наводи у приопћењу.

Истиче да је његов “захтјев-молба утемељена је на законима РХ, БИХ као и на међународним конвенцијама које третирају ово правно подручје” и “јасно праве дистинкцију” између његова “тренутног правног статуса и статуса особе која је у бијегу”.

Наводи да није у бијегу већ се користи својим законским правима које му омогућују споразуми двију држава чији је држављанин.

“Подсјећам, ова моја одлука је донесена након што је Државно судбено вијеће у Загребу суспендирало суце који су судили у мом предмету па се надам да и ја, без обзира на име и презиме, имам право на правично и поштено суђење”, наводи Мамић.

Подсјећа и да је Уставном суду РХ поднио уставну тужбу чије рјешавање очекује у “правно разумном року”.

“Моји одвјетници су мишљења да и наведена одлука ДСВ о суспендирања судаца који су одлучивали у мом предмету као и евентуална и даљња поступања надлежних органа по питању суспендираних судаца могуће и убрзати одлуку наведеног суда”, истиче Мамић.

Закључује да убудуће неће иступати у јавности, као ни његови одвјетници у Хрватској и БиХ.

Жељу да казну служи у БиХ раније је изнио и Здравко Мамић који је у БиХ побјегао уочи изрицања пресуде на Осјечком Жупанијском суду у липњу 2018.

Врховни суд је средином ожујка Здравку Мамићу правомоћно потврдио казну из првог суђења у Осијеку од 6,5 година затвора, Зорану Мамићу смањио казну на четири године и осам мјесеци, а бившем порезнику Милану Пернару на три године и два мјесеца. Бившем директору Динама Дамиру Врбановићу је потврђена пресуда на три године затвора.

На суду у Осијеку, чија су двојица судаца удаљени с дужности због дружења са Здравком Мамићем, у међувремену је почело и друго суђење за извлачење новца из Динама, а Зоран Мамић се редовно појављивао на рочиштима.