Суткиња за извршења казне затвора загребачког Жупанијског суда данас је донијела одлуку да се бивши тренер Динама Зоран Мамић и бивши порезник Милан Пернар морају јавити у загребачки затвор 10. свибња ради издржавања казни.

Одвјетници Зорана Мамића су раније поднијели молбу да казну затвора издржава у Босни и Херцеговини јер има и БиХ држављанство, но суткиња извршења је у својем допису суду изразила негативно мишљење о молби, док ће одлука о датуму када се бивши тренер Динама мора јавити у затвор бити објављена на огласној плочи суда у понедјељак, дознаје Хина.

“Уколико се Зоран Мамић не појави у затвору до 10. свибња, за њим ће бити расписана тјералица и еуропски ухидбени налог”, појаснио је гласноговорник загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић.

Зоран Мамић је раније послао поруку из БиХ наводећи да није у бијегу већ се користи својим законским правима која му омогућавају споразуми двију држављана чији је држављанин. Жељу да казну служи у БиХ раније је изнио Здравко Мамић који је у БиХ побјегао уочи изрицања пресуде на осјечком Жупанијском суду у липњу 2018.

Уз Мамића, датум извршења затворске казне у понедјељак је добио и бивши порезник Милан Пернар који је најавио жалбу на одлуку суда. Пернар се на ову одлуку може жалити и тражити одгоду извршења казне због особних, професионалних или здравствених разлога, док је Зоран Мамић ту могућност изгубио јер се данас није појавио на суду.

Врховни суд је средином ожујка Здравку Мамићу правомоћно потврдио казну из првог суђења у Осијеку од 6,5 година затвора, Зорану Мамићу смањио казну на четири године и осам мјесеци, а бившем порезнику Милану Пернару на три године и два мјесеца. Бившем директору Динама Дамиру Врбановићу је потврђена пресуда на три године затвора. На суду у Осијеку, чија су двојица судаца удаљени с дужности због дружења са Здравком Мамићем, у међувремену је почело и друго суђење за извлачење новца из Динама.