Западнохерцеговачки кантон (ЗХК) је по броју аплицираних и одобрених пројеката за европске фондове међу успјешнијима у Босни и Херцеговини.

Из само два програма прекограничне сарадње реализовано је 10-ак пројеката, за које ће се, само на подручју овога кантона, искористити 10 милиона еура бесповратних средстава. Стратегију развоја у овом кантону заснивају на туризму, руралном развоју, те предузетништву.

У Западнохерцеговачкој жупанији улажу се вишемилијунска средства у развој туризма, подузетништва, здравства и руралног развоја. Ради се о пројектима прекограничне сурадње вриједнима 10 милијуна марака. Ради се о бесповратним средствима из еуропских фондова.

УЛОЖЕНО 10 МИЛИЈУНА КМ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА

Само два пројекта прекогранична сурадња бих и црна гора и и трилатерални програм хрватска, бих, црнагора, 4 пројекта завршавају, ове године 3.11 и 6 пројеката крајем 2019, и проводит ће се цијелу 2020.

РАДОСЛАВ ЛУБУРИЋ, директор Развојне агенције ХЕРАГ

“То су грант средства 85 посто финанцира ЕУ, 11.25 овдје причамо само о грант средствима, од 10 милијуна који су повучени на нашем подручју, то је дупло више око 20 милијуна.Уз Кравице Западнохерцеговачка жупанија је путем ИПА пројеката добила нову туристичку атракцију, каон и Авантуристички парк са зип линеом на врелу Тихаљине код Груда. У служби туризма бит ће и средњовјековне утврде. Еуропским новцем бит ће обнављане куле и бедеми града херцега Стјепана у Љубушком”.

РАДОСЛАВ ЛУБУРИЋ, директор Развојне агенције ХЕРАГ

“То смо преко пројекта хр, цг, бих 2 милијуна еура- обнова страе куле средње куле херцегуша Улаже се и у подузетништво. Посушје је у пословној зони добило технолошки парк с центром за обуку. Ученици струковних школа практична знања и вјештине за тржиште рада стјецат ће у технолошком парку”.

БРАНКО БАГО, начелник Опћине Посушје

“Гдје смо добили 5 стројева за обуку цнц оператера с обзиром да је та струка потребна нашим подузетницима, трзишту рада, и наши подузетници суизразили потренбу за том врстом радника” .

У Влади су задовољни омјером аплицираних и одобрених пројеката. Наводе како су међу успјешнијима у Босни и Херцеговини у повлачењу новца из еуропских фондова. Истичу како Уред за еуропске интеграције уз пројекте припрема и друге важне документе.

ЗДЕНКО ЋОСИЋ, премијер ЗХК

“Он има и један одјел развојни, уред за еу интеграције припрема и наше стратегије и акцијеске планове, а то је повезано и за апликације различитих пројеката, јер је постојање стратегија предувјет за израду једног таквог пројекта.

Овај уред припрема се за ИПА 3 програме Еуропске уније за радзбоље 2021-27. Убрзано се ради на изради стратешких докумената.

Усвојена је стратегија руралног развоја, стратегија развоја туризма упућена је у скупштинску процедуру, за идућу годину у плану је израда нове стратегије развоја Западнохерцеговачке жупаније за предстојеће 7-годишње раздобље.