Влада Западнохерцеговачког кантона најавила је скоро потписивање Колективних уговора с полицијом и просвјетом у том кантону.

Преговори о новим Колективним уговорима прекинути су у октобру када је Влада једнострамо донијела одлуку о повећању плата за 5 одсто свим буџетским корисницима. Тим потезом синдикати су незадовољни, јер упркос повећању, до реалног повећања плата, упозорили су тада синдикалисти, није дошло.

Стари Колективни уговори за просвјету и полицију у ЗХК-у су истекли, а социјални партнери припремају се за ново колективно преговарање. Синдикат полиције тражи повећање плаће од 10 посто, а очекују како ће новим колективним уговором прецизирати ставке о прековременом и изванредном раду.

МУП ОЧЕКУЈЕ ПОБОЉШАНИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР

телефоном ВЈЕКОСЛАВ МАРКОТА, предсједник Синдиката дјелатника МУП-а ЗХК

“Сада нам је приритет колективни уговор, битне ставке за нас су посебни увјети рада 1.29 ту спада, прековремени рад, рад празником, ноћни и изванредни рад,те одређени паушали”.

ЗДЕНКО ЋОСИЋ, предсједник Владе ЗХК

“Када је у питању полција знам да би слиједећи тједна требали имати састанак, кад су у питању уговори са синдикатима просвјете, мислим да је углавном све договорено.

Просвјетари кажу како најважнији захтјев за повећањем плаћа за 10 посто није усуглашен, што признају и у ресорном министарству. Због дуговања жупаније, истичу синдикалисти, плаће нису расле него су и стагнирале. Наглашавају, пристали су на умањење за 8 посто како би се избјегао банкрот. Једностраним увећањима од 5 посто влада још у потпуности није вратила висину плаћа у првобитно стање.

УЗ ПОВЕЋАЊЕ ОД 5%, РЕАЛНОГПОВЕЋАЊА ПЛАЋА НЕМА

СЛАВЕН ЉУБИЋ, Синдикат основних школа ЗХК

“Не знам шта они предвиђају,али ми остајемо при ставу да минимално повећање буде 10 посто”.

РУЖИЦА МИКУЛИЋ, министрица знаности, просвјете, културе и спотра ЗХК

“Причали смо о повећању најприје 5 посто, 3, 2,1, 3.38 па смо били договорили трајање колективног уговора на годину дана па онда наставити”.

Колективно преговарање с полицијом, према најавама, треба почети идући тједан, а када ће влада сјести за преговарачки стол са синдикатима просвјете, још није познато, алиочекује се да и ти преговори крену ускоро. У полицији и просвјети сматрају како сада финанцијски стабилна ЗХЖ, може испунити њихове захтјеве.