Иако бх. филм “Qуо вадис, Аида?” није награђен престижном наградом Осцар на синоћној церемонији у Лос Ангелесу, нису изостале честитке, похвале и ријечи подршке редатељици Јасмили Жбанић и екипи која је радила на филму.

Један од најпознатијих свјетских филмских критичара Кеннетх Туран на Тwиттеру је објавио како је разочаран што филм “Qуо Вадис, Аида”, није добио златног кипића.

“Знам да је било неизбјежно, али још увијек се осјећам празно што је изузетан филм ‘Qуо Вадис, Аида?’ изгубио од ‘Анотхер Роунд’ на додјели Осцара 2021. Ово је загонетка коју не могу ријешити’, навео је Туран.

Најбољим међународним филмом на 93. додјели признања Академије филмских умјетности и наука проглашен је “Анотхер Роунд” данског режисера Тхомаса Винтерберга коме је честитала и ауторица бх. кандидата за најпрестижнију награду у филмској индустрији.

“Честитке Тхомасу Винтербетгу за освајање Осцара у категорији најбољег међународног играног филма. Велика је част бити номиниран заједно с врхунским редитељима”, написала је Жбанић.

Поводом додјеле награда огласила се и бивша премијерка Републике Хрватске Јадранка Косор.

“Свеједно, Јасмила! ‘Qуо вадис, Аида’ остаје. За истину и правду. За сва времена. Филм о страхотама мржње, филм о снази љубави. Најбољи”, написала је Косор на свом Тwиттер профилу.

Меморијални центар Сребреница упутио је захвалност тиму на доприносу ширењу истине о геноциду.

“Десетине упита о босанском геноциду добили смо управо захваљујући чињеници да је ова тема дошла до публике широм свијета. Поносни смо што је бх. премијера филма организована у Меморијалном центру Сребреница”, навели су из центра.

Из Института за истраживање геноцида Канада поручили су да је и без Осцара побиједила истина о геноциду у Сребреници.

“Велика ноћ за Босну и Херцеговину, за Сребреницу, за правду и истину и за бољу и поносну БиХ. Честитке Јасмили Жбанић и комплетној екипи филма на хисторијском успјеху, не само босанскохерцеговачког филма, већ и државе БиХ. Овај филм је и позив чуварима културе сјећања на акцију, јер питање очувања истине и правде о геноциду јесте питање очувања идентитета БиХ, Европе и свијета”, поручио је Емир Рамић из Института за истраживање геноцида Канада.

Истакао је да не постоји ниједан феномен свијести кроз који се боље осликава босанскохерцеговачка прошлост, садашњост и будућност, него што је то босански идентитет.

“На континуирану дехуманизацију жртава и понижавање државе БиХ, филм одговара умјетничким позивом на ход према истини и правди све док се БиХ не ослободи. Јер, са истином и правдом не може се погађати и трговати”, поручио је Рамић, додавши како је филм документ у хисторији, као опомена цијелом свијету да се геноцид никада више никоме не смије поновити.

Подршку и захвалнсот редатељици Јасмили Жбанић упутиле су и Мајке Сребренице које су на Тwиттер налогу поручиле:

“За нас си освојила и више од Осцара. Велико хвала!”