У Бањалуци је изолован случај изворног коронавируса из Вухана код једног пацијента у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Ово је отворило питања колико сојева циркулише и колико су опасни. Онај који је превладао у Европи, као и код нас, је британски сој. С обзиром на то да се не зна како ће вирус даље мутирати, не зна се ни у којем правцу ће се развијати епидемиолошка ситуација.

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске изолован је класични сој коронавируса забиљежен првобитно у кинеском Вухану. Тренутно у овој установи ипак преовладава британски сој вируса који је потврђен код 86 одсто пацијената. А тренутно их на лијечењу у Клиничком центру има највећи број, 528.

МАЈА ТРАВАР, Завод за клиничку микробиологију УКЦ-а РС

„Неке мутације доводе до тога да вирус не може преживјети,док неке до брзог преношења, попут овог британског који је у овом тренутку доминантан. Нико из научне заједнице не може предвидјети у ком ће правцу ово ићи, јер је немогуће предвидјети који ће нови сој настати из свега овога“.

У Босни и Херцеговини тренутно циркулише 12 различитих генетичких линија коронавируса, од којих је у фокусу као и у европским земаљама најдоминантнији британски сој, а сада и чешки, док је међу опаснијим јужноафрички сој.

ТЕУФИК ГОЛЕТИЋ, шеф лабораторије за молекуларно-генетичка и форензичка испитивања на Ветеринарском факултету Сарајево

„То је чињеница за ова два соја да се они јако лако преносе, па поред осталог то је довело и до тога да се налазимо тренутно у ситуацији у којој се налазимо и која ће евидентно бити на снази и у наредном периоду“.

Љекарима који свакодневно лијече најтеже пацијенте у болницама је небитно који је сој вируса, јер сваки од њих кад се развије, код пацијента може да доведе до смртног исхода.

ПЕЂА КОВАЧЕВИЋ, Клиника интензивне медицине за нехируршке гране у УКЦ-у РС

„Сваки пацијент који дође код нас на интензивну је небитно који сој има, он развија најтежу клиничку слику запаљења плућа и нама у лијечењу то не игра апсолутно никакву улогу“.

За власт на нивоу Босне и Херцеговине никакву улогу у ублажавању пандемије не игра ни обавезан ПЦР тест приликом уласка у земљу. Границе су отворене за све, док истовремено наши грађани могу без обавезног тестирања ући само у Србију, Црну Гору и Сјеверну Македонију. Инфектолози упозоравају да ће оваква одлука изазвати катастрофу.

ЕДНАН ДРЉЕВИЋ, инфектолог

„Ово што се код нас дешава је недопустиво и граничи се са лудошћу. Да будемо земља која је најотворенија и да себи са овако слабим здравственим системом дозволимо да нам уђу сви свјетски сојеви који постоје, то је недопустиво, треба њих питати кога су консултовали када су донијели такву одлуку“.

С обзиром на велики број мутација које ће бити настављене, тешко је и рећи каква ће бити епидемиолошка ситуација, посебно у наредном периоду када се за предстојеће празнике очекује велики број долазака, посебно наших грађана из дијаспоре.