Рок од десет дана који је Општинско вијеће Велике Кладуше дало за затварање “Мирала” је истекао, а мигранти су и даље смјештени у овом објекту. У Општинском вијећу кажу да чекају конкретне потезе и реакције виших нивоа власти Босне и Херцеговине. За то вријеме у Унско-санском кантону је и даље више од двије хиљаде миграната по улицама и шумама без смјештаја.

Прошло је десет дана од засједања Опћинског Вијећа Велика Кладуша. Нити је камп Мирал затворен, нити су мигранти премјештени ван насељених подручја.

Локална самоуправа није надлежна за рјешавање тих проблема, каже Фикрет Башић, предсједавајући Опћинског вијећа Велика Кладуша. Закључци донесени на сједници упућени су на више адреса, али све до данас нема никаквог одговора.

ФИКРЕТ БАШИЋ, предсједавајући Опћинског вијећа Велика Кладуша

“Од Предсједништва Босне и Херцеговине, од Граничне полиције БиХ, Министарства сигурности, Владе кантона, Владе Федерације, Министарства за избјегла и расељена лица и тако даље. Дакле, чекамо њихову реакцију.”

Сигурносна ситуација на територији Велике Кладуше није нимало задовољавајућа, нарочито ако се у обзир узме чињеница да је сваким даном вријеме све хладније.

ФИКРЕТ БАШИЋ, предсједавајући Опћинског вијећа Велика Кладуша

“Мигранти немају адекватан смјештај, мигранти се и даље налазе ту око нас, налазе се у шумама, ливадама, на улици и, наравно, кад дођу хладни дани – киша, снијег да то може проузрочити несигурност грађана.

Опћинско вијеће је на сједници одржаној 17. септембра потврдило закључак из 2018. године према којем на територији опћине Велика Кладуша нема нових прихватних центара, као и да Мирал – привремени прихватни камп за мигранте, мора бити затворен у року од десет дана.

Подсјетимо, у шумама надомак Велике Кладуше мигранти су самоиницијативно формирали више “дивљих” шаторских насеља, а само у једном од њих борави око 300 особа.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона, на подручју тог кантона борави више од 8.000 миграната.

Њих 3.000 је смјештено у пет мигрантских кампова, а осталих неколико хиљада борави у напуштеним објектима, на ливадама и у шаторским насељима која су сами формирали у шумама.