Америчка технолошка компанија ИБМ скренула је пажњу на хакере који циљају компаније кључне за дистрибуцију вакцина против ковид-19, што је знак да дигитални шпијуни обраћају пажњу на сложени логистички посао вакцинисања свјетске популације против вируса корона.

Компанија за информационе технологије саопштила је данас на свом блогу да је открила „глобалну кампању“ усредсређену на организације повезане са „хладним ланцем“ вакцине против ковид-19, што је процес који је потребан да би се дозе вакцине одржавале на екстремно хладним температурама док путују од произвођача до руку људи, преноси Ројтерс.

Америчка Агенција за безбједност и инфраструкру на интернету објавила је извјешта ИБМ-а уз упозорење државној организацији “Операција ворп брзина” задуженој за набавку и дистрибуцију вакцине да буду на опрезу.

Разумијевање начина како изградити сигуран хладан ланац од кључне је важности за дистрибуцију вакцине попут оне коју су произвели “Фајзер” и “Бајонтек” јер дозе морају бити складиштене на температури од минус 70 степени Целзијусових или ниже како би се избјегли штетни утицаји.

Служба за безбједност на интернету фирме ИБМ регистровала је групу напредних хакера који су радили на прикупљању информација о разним аспектима хладног ланца.

“Хакери су уложили веома велики напор и истраживали су исправну припрему, модел и цијену разних јединица за хлађење компаније Хајер“, рекла је аналитичарка ИБМ-а Клер Забоева, која је помагала при изради извјештаја.

Фирма “Хајер бајомедикал” специјализована је за превоз вакцина и складиштење биолошких узорака.