Фудбалери Златан Ибрахимовић и Гарет Бејл затражили су истрагу о томе како је компанија ЕА Спортс добила дозволу да користи ауторска права на њихове фотографије у популарној фудбалској видео игри Фифа.

Фудбалер Милана Ибрахимовић тврди да није дао дозволу да се у видео игри користи његово име и лик и чини се да је сугерисао да иза тога стоји Синдикат играча ФИФПро, пренио је Скај Спорт.

ЕА Спортс је за Скај навела да је преко ФИФПро стекла права на фотографије појединих играча, а фудбалер Тотенхема, на позајмици из Реал Мадрида, Бејл је у одговору на Ибрахимовићево питање на Твитеру упитао шта је ФИФПро.

Ибрахимовић је на Твитеру навео: “Ко је дао Фифа ЕА Спорт дозволу да користи моје име и лик? ФИФПро?”.

“Нисам свјестан да сам члан ФИФПро и ако јесам, тамо сам смјештен без икаквог знања кроз чудан маневар. Сигурно никад нисам дозволио Фифи или ФИФПро да зарађују новац користећи ме. Неко зарађује на моје име и лице без икаквог договора свих ових година. Вријеме је за истрагу”, навео је Ибрахимовић.

У одговору на ту изјаву, Бејл је написао: “Занимљиво… Шта је ФИФПро?”, а затим се сложио да је вријеме за истрагу.

Тотенхем, за који тренутно игра Бејл, је један од партнера ЕА Спортс, док је Милан у августу објавио “ексклузивно вишемилионско партнерство” са ЕА Спортс које би гејмерима омогућило да први пут играју као Милан на стадиону Сан Сиро у серији Фифиних видео игара.

Ибрахимовићев менаџер Мино Рајола рекао је да “ФИФПро и Милан немају индивидуална права играча”.

“Сигуран сам да то знате и рекли смо вам то у више наврата ЕА Спортс”, навео је он.

У међувремену Скај Спортсу се јавио и портпарол ЕА Спортс.

“ЕА Спортс Фифа је водећа свјетска фудбалска видео игра, а како бисмо створили аутентично искуство, из године у годину радимо са бројним лигама, екипама и индивидуалним талентима како бисмо осигурали права на сличности играча које укључујемо у нашу игру”, навео је портпарол.

“Једна од њих је дугогодишња веза са глобалним представником фудбалера, ФИФПро, који се удружује са великим бројем давалаца лиценце како би преговарали о погодностима које имају играчи и њихови синдикати”, додао је портпарол.