Огроман је изазов пред новим сазивом Централне изборне комисије Босне и Херцеговине (ЦИКБИХ) јер оно што је претходни сазив радио заиста је прелазило све могуће границе, рекао је гостујући у програму БХРТ-а бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић.

Он је подсјетио на примјер када је приказан снимак једног човјека који је гласао на шест различитих бирачких мјеста и никад нико ништа тим поводом није урадио.

“Сјећате се да је та Комисија раније одбијала сваки покушај да се поново преброје гласови јер је била дио манипулација. Ја се надам да ће нови сазив нешто учинити, а ту има неколико ствари које је врло лако могуће урадити. Видјели сте, рецимо, у Црној Гори, панои су окренути према члановима бирачког одбора тако да они могу видјети да ли неко вади листић из џепа или евентуално слика листић да би доказао некоме како је гласао. Све је то врло једноставно могуће урадити без икаквог проблема, ако неко жели”, казао је Иванић, додајући:

“Мислим да је нови сазив заиста пред великим изазовом и они ако мисле нешто урадити, онда је заиста крајње вријеме да почну, од регистрације бирача, преко овог силног броја партија и кандидата који су се пријавили. Ако се не варам, у неким општинама у Републици Српској је пријављено преко осамдесетпет листа, што сасвим јасно говори да је то, у ствари, била куповина бирачких одбора, а никако кандидатске листе”, сматра он.

Говорећи о улози тужилаштва у санкционисању евентуалних изборних неправилности, Иванић је рекао да је сасвим јасно – “довољно је да погледају шта је било ранијих година па ће видјети да је велики број листића ишао на исту адресу”.

“Немогуће је да ce људи са различитим презименима пријаве на исти стан. То је више него јасно, ја знам поузданo да је таквих ствари било. Мој позив њима је да, прије свега, провјере телефоне који су остављани, да обавезно направе тендер за испоруку гласачких листића, посебно тамо гдје је највише, ја мислим да је то Србија и Хрватска, да обавежу те који ће испоручивати да имају доказ о личној карти човјека који је примио, да објаве списак гласача који cу регистровани вани. Ја вас увјеравам да је било пуно злоупотреба, да су људи долазили до личних карата појединаца и да су регистровани да гладсају вани појединци који живе и раде у БиХ, а то не знају. Дакле, читав низ напора се мора учинити да би се колико-толико спријечиле манипулације, а то је, ако има воље, могуће”, увјерен је Иванић.

Он је рекао да су критике ХДЗ-а БиХ и СНСД-а и њихово одбијање да прихвате нови сазив ЦИК-а само знак да су изгубили једну важну полугу владања.

“Мини Шенген” је добра ствар – БиХ би требало да буде мотор његовог настанка

Упитан за мишљење о “Мини Шенгену”, једној од топ тема бх. али и регионалне јавности посљедњих седмица и о томе да ли ће Босна и Херцеговина приступити тој скупини, Иванић је одговорио да не зна, и да то овиси о одлуци њених политичких елита.

“Ја не видим ниједну негативну страну поједностављивања трговине у регији, јер заиста не видим шта може некоме бити проблем. Камо пусте среће да се то не држи само у оквиру регије него да то важи, рецимо, и са земљама Европске уније, али јасно је да у првој фази треба то да постоји као неки регионални простор. То, у принципу, значи да ће непотребна задржавања на границама да се скрате и не видим зашто би неко имао нешто против тога. Ја, искрено, мислим да је то добра ствар и неки негативни ставови који су ce прије годину дана имали прилике чути из Босне и Херцеговине, надам се да су прошлост и да треба да уђемо у такву једну зону. Чак бих рекао да је интерес БиХ да буде један од мотора формирања овакве институције, због свог положаја, па ако хоћете, и због структуре привреде јер њој та регионална трговина итекако одговара” увјерен је Младен Иванић.