Нови селектор мушке кошаркашке репрезентације Србије је Игор Кокошков, који је истакао велико задовољство што му се испунила жеља да са клупе предводи Србију, саопштено је данас из Кошаркашког савеза.

Како је наведено на сајту Савеза, послије успјешних преговора предсједника Кошаркашког савеза Србије Предрага Даниловића и Кокошкова који скоро двије деценије ради у НБА лиги, постигнут је договор да он преузме национални тим Србије.

“Изузетно смо задовољни што ће тако квалитетан стручњак и један од најбољих српских тренера убудуће сједити на клупи репрезентације Србије. Игор је најбоље рјешење за предстојеће изазове, јер нас очекују квалификације за Европско првенство и квалификациони турнир за Олимпијске игре, а јасно је да је наш примарни циљ да изборимо пласман на оба такмичења”, рекао је Даниловић.

Нови селектор Игор Кокошков истакао је велико задовољство што му се испунила жеља да са клупе предводи Србију.

“Овим именовањем мојој породици и мени лично је указана велика част. Срећан сам да ћу бити у могућности да као селектор водим национални кошаркашки тим Србије. Добро ми је познато колико људи у Србији воле и подржавају кошаркашку репрезентацију. Такође, добро ми је познато какви су наши резултатски стандарди које су својим успјесима деценијама градиле претходне генерације играча и тренера. Очекивања наших навијача од националног тима су увијек била велика, а амбиције играча и тренера су увијек највеће. Тога сам врло свјестан. Сваки кошаркашки тренер са ових простора сања да постане селектор националног тима”, рекао је Кокошков.

Он је навео да је за њега избор за селектора националног тима професионални задатак који не може да се упореди ни са једним другим спортским изазовом до сада.

“Моје тренерско размишљање се базира на томе да се сваки успјешан тим, прије свега, гради на креативношћу и способностима самих играча тог тима. Ми у Србији никада нисмо оскудијевали у кошаркашком таленту. Отуда ће мој посао као селектора бити да играче припремим, помогнем им и да доносим одлуке у најбољем интересу тима. Играчи са којима сам до сада радио знају да је мој став да успјех тима увек припада играчима, а да тренери преузимају одговорност“, додао је Кокошков.

Кокошков је једини неамерички тренер који је био први тренер једне НБА екипе у историји најјаче кошаркашке лиге на свијету. Интернационалну тренерску каријеру почео је када га је КСС 1995. године послао на усавршавање у САД. Неколико година касније постао је први помоћни тренер из Европе на једном америчком универзитету, а у питању је био Мизури. Први НБА ангажман добио је као помоћни тренер Лос Анђелес Клиперса и тако постао први неамерички тренер у стручном штабу неког НБА клуба. Током 19 година НБА каријере био је помоћни тренер и у Детроиту, Фениксу, Кливленду, Орланду и Јути. Прошле сезоне био је први тренер Феникс Санса, по чему је такође ушао у историју, да би љетос у улози помоћног тренера појачао стручни штаб Сакраменто Кингса.

Постао је првак Европе 2017. године као селектор Словеније.