Замјеник предсједатеља Дома народа ПС БиХ Драган Човић у Мострау се састао с изасланством Владе Републике Хрватске.

“Јако сам оптимистичан да ћемо у првих шест мјесеци идуће године добити измјене Изборног закона БиХ који ће осигурати и легитимно представљање сва три конститутивна народа и направити припреме којима ћемо направити искорак према еуропској Босни и Херцеговини, а то ће свакако тражити значајне преинаке у односу на оно што је основни Даyтонски уговор. Већ 20 година трагамо за измјенама и рјешењима о обликовању Устава Босне и Херцеговине на трагу преласка из Даyтонске у еуропску фазу, а то је нешто што ћемо и даље радити. Нажалост не осјећам да имамо довољно квалитете у парламентарној расправи, а она би у оба дома државног парламента морала имати двотрећинску већину да би ми направили промјену и нисам баш превише оптимистичан, али сам зато јако оптимистичан да ћемо у првих шест мјесеци идуће године добити измјене Изборног закона БиХ, казао је Човић.

Министрица регионалнога развоја и фондова Еуропске уније Републике Хрватске (РХ) Наташа Трамишак, која као и министар Радман представљају кључне ресоре када су у питању директна комуникација и сурадња с институцијама ЕУ, оцијенила је како су изазови хрватског народа у Босни и Херцеговини данас велики.

Министар вањских и еуропских послова Републике Хрватске Гордан Грлић Радман казао је како врло чести доласци изасланства РХ говоре о заинтересираности, а и уставној обвези Републике Хрватске када је у питању хрватски народ у БиХ и БиХ опћенито.

“Босну и Херцеговину Хрватска гледа као једну стабилну и на свим разинама функционалну цјелину у којој ће сва три конститутивна народа имати хармонични однос. Хрватска снажно подржава Босну и Херцеговину на путу у Еуропску унију, али и за чланство у НАТО-у и ту ће БиХ у Хрватској заиста имати искреног и правог заговаратеља”, казао је Радман.

Истакнуо је како се нада да ће избори у Мостару коначно уродити плодом како би се избором градоначелника и стабилне градске власти јамчио развој на добробит грађана Мостара.