Централна изборна комисија Босне и Херцеговине донијела је Одлуку о закључивању и потврђивању Централног бирачког списка за Локалне изборе 2020. године и објављивању броја бирача за сваку основну изборну јединицу са стањем на дан 1.10.2020. године. Према тој одлуци, у Централном бирачком списку налази се укупно 3 милиона 283 хиљаде 194 бирача. А како ће у условима епидемије коронавируса политичке странке и независни кандидати провести предизборну кампању, истражио је Владимир Шушак.

Пуни шатори. Одлика свих претходних изборних кампања ове године требало би да буду изостављени као начин окупљања страначких кандидата и симпатизера. Конкретни примјери показују да то није случај. Епидемиолошке препоруке странке недовољно поштују, посебно када је ријеч о затвореним просторима. На отвореном, гдје су препоруке нешто блаже, политичке странке труде се да покажу како воде рачуна о мјерама против ширења коронавируса. Епидемија ће, кажу, сасвим сигурно утицати на ток кампање.

“Ми смо већину наших активности због недостатка медијске подршке на јавном сервису и другим медијима претворили у кампању на друштвеним мрежама. Ми ћемо с тим даље да наставимо. Као што видите и овдје размак између људи до 50 људи и оно што иде у корист мене, Јелене и свих људи да смо ми политичари пуни енергије нова снага и нама није проблем данас да имамо 35 скупова са 20 30 људи. Ми нисмо лијени.”, каже Драшко Станивуковић (ПДП).

“Кампања ће углавном бити фокусирана на онлиине платформе, наравно биће и рада с грађанима у мјери у којој је то дозвољено у којој се ризику неће излагати и наши активисти и гласачи и сматрам да би можда један позитиван ефекат требао бити да се смањи фокус са тог сензационализма, а да фокус буде на програмима и кандидатима”, истиче Нерин Диздар (СДП БиХ).

Кризни штабови предвођени епидемиолозима кажу да посебне препоруке не постоје када је ријеч о изборној кампањи, али да су опште препоруке јасне и односе се на све. Основно је избјегавање масовних скупова.

“Постоји тачан и јасан закључак Републичког штаба који се односи на све врсте окупљања када говоримо да ли су то приватна окупљања на јавним површинама или јавна окупљања ограничења броја људи, епидемиолошке мјее које се морају примјењивати попут ношења заштитних маски, физичка дистанца, појединачна лична хигијена наравно и дезинфекција”, наглашава директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић.

“Уколико се одлуче на окупљања, вриједиће сва правила јавног окупљања. 50 у затвореном, 100 на отвореном и све хигијенско епидемиолошке мјере које су прописане”, поручује члан Кризног штаба Федералног министарства здравства и помоћник министра за јавно здравље Федерације БиХ Горан Черкез.

Штаб МУП-а Републике Српске процијенио је ових дана и безбједносну ситуацију и предузеће све мјере прије, за вријеме и послије избора како би протекли без инцидената, али и са нагласком на контролу поштовања епидемиолошких препорука.

“С тим да је у затвореним просторијама контрола прије свега на комуналној полицији и инспекцији уз потребу укључења полиције, док је на јавним површинама полиције. Наравно да од свих очекујемо да мјере поштују а ми ћемо поступити по закључцима Републичког штаба за ванредне ситуације”, истиче шеф Одјељења за односе с јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић.

Оно у чему се кампања неће реазликовати од свих претходних, према мишљењу социолога Ивана Шијаковића, јесте њен садржај. У недостатку важних тема којима могу да се похвале политичари ће, каже, прибјећи сигурном рецепту који пролази три деценије.

“То су одређени националистички спотови или нешто што позива на хомогенизацију нације, вјере. То је углавном традиционална врста идеологије”, каже Шијаковић.

Какве год биле теме кампање, било би добро за опште добро да тема не постане неповољна епидемиолошка ситуација. Извјештаји о броју новозаражених посљедњих дана наводе на опрез.