Изборна кампања за локалне изборе у Босни и Херцеговини званично још није почела. За бројне кандидате изгледа да јесте. Странке се већ увелико промовишу на билбордима, путем друштвених мрежа, али и на јавним скуповима. Пријаве за кршење предизборне кампање постоје, али да ли су санкције, као и постојећа законска рјешења, адекватни?

Нешто више од мјесец дана дијели нас до почетка изборне кампање. Због јавног оглашавања и злоупотребе јавних ресурса и функција уочи предизборне кампање Транспаренси је Централној изборној комисији БиХ поднио на десетине пријава.

ИВАНА КОРАЈЛИЋ, „Транспаренси интернешнал БиХ”

“Ево, један од примјера је кампања која се проводи у Бањалуци – “Бањалука се гради”, гдје сте имали спотове, билборде и све остало, који су плаћени из буџета града. Још увијек нисмо добили информацију колико је коштало, а који заправо служе само да промовишу постојећег градоначелника Игора Радојичића”.

Према постојећим законским рјешењима, овакви примјери не подлијежу санкцијама. Једино што се може окарактерисати као уређено јесте спречавање директног издвајања средстава из јавних установа политичким странкама за кампању. И даље остају спорне активности функционера, па се примјери попут ових из избора у изборе понављају. На мањкавости Изборног закона указују и у ЦИК-у. Споран је и члан 16. тачка 14. Изборног закона. Наводи се да је забрањено плаћено вођење изборне кампање у периоду од расписивања избора до почетка службене изборне кампање.

СУАД АРНАУТОВИЋ, члан ЦИК-а

“Та ријеч ”плаћеног” је вишка у овој ситуацији, јер је очито да су многи кандидати, посебно који су већ на функцијама (одређених министара, замјеника министара, начелника, итд) да злоупотребљавају јавне ресурсе положаја на којем се налазе и, тобоже, то није плаћена кампања, и апсолутно користе јавне ресурсе и сви ти јавни ресурси се стављају у функцију изборне кампање. Дакле, потребно је да законодавац ову ствар ријеши на тај начин да каже да је забрањен било који облик вођења изборне кампање прије службеног почетка изборне кампање”.

Ни за грађане ово није ништа ново.

САРАЈЕВО

“Ја мислим да кампања никада није ни прекидана. Једног јутра кад осванемо, можда нам и на кревету буде наљепљен плакат за кога треба да гласамо”,
“Ови наши политичари се редовно рекламирају, што се тиче избора, и прије избора и послије избора, само да би дошли на власт”.

БАЊАЛУКА

“У комшилуку сви вребају већ, оно, гласове, и баш ми, оно, хаос је већ настао ја мислим”,
“Ова болест је и добро дошла, биће их мање, па ћемо лакше и поднијети ово, те њихове активности, пропаганду, лажи, пецања и тако те ствари.”

Устаљена је пракса, каже Вехид Шехић, да политичари не поштују законе. И он се пита – престаје ли изборна кампања икада? Но, и када она званично почне, како сматра Шехић, биће изузетно прљава.

ВЕХИД ШЕХИЋ, Коалиција ”Под лупом”

“Видимо да се више води рачуна о некој високој политици, а мање о политици и изборној кампањи која се тиче живота грађана на локалном нивоу, како побољшати њихов економски социјални статус. Далеко смо ми од демократског друштва, далеко смо ми од одговорности. И они су су свјесни чињенице да нема политичке одговорности и могу непоштивати закон и рокове.”

Сигурно је да су политичари изгласали управо онакве законе који би им, народски речено, ишли на руку. Па и у овом случају предизборне кампање. Њихова промоција из јавних средстава, путем јавних скупова, билборда, друштвених мрежа, није ни ништа ново, ни нешто што ће убрзо бити рјешено, а ни једини проблем. Нису непознаница ни притисци на бираче, а ни куповина гласова.