Покушај изборних превара поново се назире иако је до локалних избора остало тачно два мјесеца. На овај тренд, на који је Босна и Херцеговина по свему судећи навикла, упозорили су и парламентарци. Хоће ли се и како моћи стати у крај деценијама познатим изборним преварама? Наша екипа је боравила у просторијама гдје се провјерава 120 хиљада пријава за локалне изборе пристиглих у Босну и Херцеговину из иностранства.

Уочен је тренд покушаја разних злоупотреба, појашњава предсједник Централне изборне комисије. Детектирано је је неколико случајева гдје су пријављене особе које су умрле, али и велики број пријава пристиглих са исте е-маил адресе.

“Постоји велики број дуплих чак и троструких пријава за исту особу које такођер у прилогу садрже копију личних докумената. оно на шта сумњамо то је да су одређене особе или групације дошле до копије стандардних докумената наших грађана и да су послале дупле фиктивне пријаве”, истиче предсједник Централне изборне комисије БиХ Жељко Бакалар.

Ове и сличне злоупотребе поништит ће Централна изборна комисија. А надзирући предизборни период и сам изборни дан из Коалиције “Под лупом” тврде да је најкритичније гласање путем поште.

“Ми ћемо сигурно водити рачуна ко то краде идентитет. С друге стране велике политичке странке праве анализу излазности на сваким бирачким изборима, ко излази, а ко не излази на изборе. Па они који не излазе врло често се фиктивно пријаве да гласају путем поште”, каже Вехид Шехић из Коалиције “Под лупом”.

Парламентарци и страначки лидери сматрају да преваре нису само чин појединца или политичке странке него и неких институција. Контролу поред ЦИК-а требају преузети и друге сигурносне институције.

“Неопходно је укључење Тужилаштава на свим нивоима и СИПА-е и неких других сигурносних органа. Треба да остваримо довољно јак притисак да кажемо не, посебно гласање поштом не треба да буде модел како се злоупотребљава систем”, каже посланик СДС-а у Представничком дому ПСБиХ Мирко Шаровић.

“Ја имам пуно повјерење у новоименовану Централну изборну комисију и цијеним да е они предузети одређене активности да се у што већој мјери елиминишу такве неправилности”, наглашава Џенан Ђонлагић, посланик ДФ-а у ПД ПСБиХ.

Иначе, унос података и статус пријаве за локалне изборе може провјерити сваки грађанин путем апликације Централне изборне комисије, како се не би довели у ситуацију да их је неко други пријавио и злоупотребио њихово право.