Амина Крвавац, извршна директорица Музеја ратног дјетињства, биће наредне три године чланица жирија за избор Европског музеја године, у оквиру којег се додјељују награде најбољим и најиновативнијим европским музејима.

Награде у оквиру избора за Европски музеј године додјељују се од 1977. године, те представљају музејске награде са најдужом традицијом. Двије главне награде из овог програма су награда за Европски музеј године и Музејска награда Вијећа Европе, сматрају се најпрестижнијим музејским наградама у Европи. Управо је Музеј ратног дјетињства 2018. године добио Музејску награду Вијећа Европе, саопштено је из Музеја ратног дјетињства.

Ове награде додјељује Европски музејски форум, организација посвећена промоцији изврсности у музејској дјелатности.

“Током протеклих година имала сам прилику упознати се са радом жирија, али из перспективе музеја кандидата за једну од награда која се додјељује у оквиру овог престижног програма. Кроз цијели тај процес схватила сам значај и допринос Европског музејског форума цјелокупном европском музејском сектору. Без обзира на то да ли се ради о великим или малим музејима, са дугогодишњом традицијом или новоотвореним институцијама, Форум их кроз овај програм, већ више од 40 година, континуирано надахњује и мотивира да теже изврсности у свим аспектима свога рада. Постати чланицом жирија и наћи се са друге стране процеса невјероватна је част, која са собом носи и велику одговорност јер се од чланова и чланица жирија очекује да доприносе једној овако важној мисији”, казала је Амина Крвавац.

Додала је да је ово први пут да се у жирију налази неко из Босне и Херцеговине.

Иначе, жири за Европски музеј године чини 11 музејских експерата из десет европских држава. Они сваке године одлучују о добитницима награда након сложеног процеса који укључује и посјете номинованим музејима.

Годишња додјела награда уобичајено се одржава у мају, а посљедња је одржана у Сарајеву, у мају 2019. године, у организацији Музеја ратног дјетињства и Европског музејског форума. На пратећој конференцији тада је учествовало више од 200 музејских професионалаца из цијелог свијета.

Конференције за 2020. и 2021. годину су одгођене због пандемије коронавируса, а награде за ове двије године биће додијељене путем онлине церемоније у мају. У конкуренцији за награде биће 88 музеја, а међу њима и Музеј Херцеговине из Требиња.