Босни и Херцеговини пријети губитак од око 250 хиљада радних мјеста, наводи се у извјештају Европске банке за обнову и развој. Пандемија је у готово у свим гранама економије донијела бројне отказе, финансијске трошкове, затварање фирми. Шта могу да очекују радници и предузећа у овој години, ко је највише угрожен, да ли има свјетла на крају тунела?

Ресторан једног од познатих хотела у Сарајеву, у који су сви туристи који су ту боравили могли доћи на доручак данас не постоји, а хотел има бројне финансијске губитке због пандемије коронавируса.

ЕНВЕР МАЛАГИЋ, власник хотела

“Кажу сад више ниси власник хотела него проблема, а најтужнија ствар је због људи. Овај хотел тренутно има 17 упослених..Прије пандемије је то било 70. Ми смо у губитку милион и 50 хиљада на крају 2020. године. Функционишемо сада да одржавамо статус qуо, имамо штете које су настале услијед експлоатације и пуцања цијеви, а сада нисмо у финансијској могућности да то поправимо.”

Хотелијерство је једна од 15 посебно угрожених области због пандемије коронавируса, показује извјештај Европске банке за обнову и развој. Пандемија би могла озбиљно да наштети Босни и Херцеговини, а како се наводи чак 250.000 радника би могло остати без посла.

СУАД ЕЋО, Удружење послодаваца ФБиХ

“Ако узмете у обзир да фирме које су извозно оријентиране, проблеми су генерално на европском или свјетском тржишту и вјероватно та је процјена да ће доћи до пада потражње за производима и услугама из БиХ, самим тим и до губљења радних мјеста. Они који су погођени да би се требало ићи са одређеним растерећењима, са ослобађањем плаћања доприноса. Мислим да су се владе морале задужити и убризгати та средства у економију како би дале један подстицај.”

Студија у којој је учествовао Економски факултет у Сарајеву потврдила је да су мали и средњи бизниси од почетка пандемије били погођени.

АДНАН ЕФЕНДИЋ, Економски факултет Универзитета у Сарајеву

“Око 60 посто малих и средњих предузећа у узорку показује значајно погоршање пословања, док је тај проценат за бх предузећа виши и износи око 70 посто. Дошло је до отпуштања радника око 30 посто предузећа у глобалном узорку гдје је тај проценат за БиХ нешто нижи, показује да су подузетници отпуштали мање него је то глобални просјек.”

Европска банка за обнову и развој, осим упозоравајућих резултата, дала је и препоруке. Од креирања свеобухватне политике запошљавања на ентитетском нивоу, до разматрања планова како задржати радна мјеста.

СУАД ЕЋО, Удружење послодаваца ФБиХ

“Када је у питању раздвајање здравственог осигурања, имате доста људи који се воде на заводима као незапослени а ту су само фиктивно или из разлога да би имали здравствено осигурање, те препоруке које су дате су реалне и итекако би значиле уколико би се примијениле.”

Босну и Херцеговину, након највеће рецесије која је захватила регију током 2020. године, очекује опоравак и економски раст у 2021, саопћила је Свјетска банка у БиХ. Послодавци и стручњаци сагласни су да би кризу требало претворити у шансу, усвојити нове пословне моделе, али и мијењати фокусе тржишта компанија.