Градоначелник Сарајева Абдулах Скака, начелник Опћине Нови Град Семир Ефендић, министар културе и спорта Кантона Сарајево Самир Авдић и генерални секретар Ногометног/Фудбалског савеза Босне и Херцеговине (Н/ФС БиХ) Аднан Џемиџић обишли су локалитет у Рајловцу на којем би се требао изградити национални стадион са свим потребним пратећим садржајима.

Како би се створили услови за бржу реализацију наведеног пројекта, Градско вијеће Града Сарајева је на недавно одржаној сједници изгласало измјену Одлуке о приступању изради Регулационог плана “Горње Телалово Поље 1“.

Измјена се односи на изузимање из режима забране грађења предложене локације за изградњу стадиона, а која се налази у обухвату овог планског документа. Захтјев Опћине Нови Град за приступање измјенама, претходно је подржао Завод за планирање развоја Кантона Сарајево.

“Главни град заслужује адекватан, модеран бх. ногометни дом. Заслужују га и наши ногометни репрезентативци, али и навијачи. Ово је улагање у будућност, у развој спорта и спортске инфраструктуре“, казао је Скака.

Истакао је да је ријеч о још једној значајној инвестицији, али и о националном пројекту око којег се требамо сви ујединити и пружити безрезервну подршку.

“Доношењем одлуке Градског вијећа створени су предуслови да би Опћина могла издати урбанистичку сагласност за изградњу стадиона. Сљедећи корак је рјешавање једног дијела имовинско-правних односа, а потом обезбјеђивање финансијских средстава у координацији са свим нивоима власти за изградњу овог потребног објекта“, рекао је Ефендић.

План је да стадион има 30.000 мјеста и испуњава све УЕФА и ФИФА критерије. На њему би већину својих мечева играла репрезентација Босне и Херцеговине, а ту би било могуће и организирати утакмице највишег степена европских клупских такмичења.

Предност је и та што би путна комуникација због близине аутопута спречавала огромне гужве којима су обично изложени прилази стадионима. Постављени су и посебно високи стандарди када је у питању паркинг, ВИП паркинг, гостујући навијачи, инвалидне особе, медији и сигурносне мјере.