Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и лидер Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић појаснио је да су допуне два закона које је Дом народа данас разматрао требале олакшати набавку вакцина.

Дом народа одбио је на данашњој сједници допуне Закона о јавним набавкама и Закона о лијековима и медицинским средствима јер није било довољно подршке за њих из Републике Српске.

Четири делегата Клуба Срба из Савеза независних социјалдемократа (СНСД) гласала су против док је пети делегат био суздржан због чега ће допуне два законска рјешења бити упућена Колегију Дома на усаглашавање.

Представнички дом раније је подржао измјене та два законска рјешења, те је Изетбеговић оцијенио да су представници СНСД-а гласали на један начин у Представничком дому, а на други у Дому народа ПСБиХ.

Имали смо шансу да олакшамо набавку вакцина и да дамо већу сигурност те релаксирамо ситуацију за оне који врше набавке у вези с надлежностима и роковима. Не могу рећи да ми је јасно зашто су то данас урадили представници СНСД-а и такву ствар зауставили – казао је Изетбеговић.

Процедуре су ионако комплициране, наводи Изетбеговић, присутно је и незадовољство грађана због невакцинације, казавши да ово данас никоме није требало.

Поновио је да је циљ био релаксирати ствари да када се неко упусти у процедуре јавних набавки неће одговарати пред судом јер су неке ствари урадили.

Мишљења је да је потребно јасније прецизирати те ствари и омогућити да се по скраћеним роковима врши набавка и да се знају јасне надлежности како се не би ушло у зону која је протузаконита.

На питање шта ће се сада догодити и када би се могло завршити усаглашавање у Колегију Дома и цјелокупан процес, Изетбеговић каже да постоји теоријска могућност да се заврши усаглашавање у Дому, али са ставовима какве је данас изнио СНСД мишљења је да до тога неће доћи.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас Босни и Херцеговини 10.000 вакцина АстраЗенеца из Индије које су довољне за имунизацију 5.000 особа, а Изетбеговић је казао да то неће много промијенити, али сматра да је то гест добре воље Вучића који је добродошао.

Вучићев чин у суштини је узвраћање услуге. Овај лијеп и симболичан гест видим као узвратни гест на оно што је БиХ урадила прије неколико мјесеци у Санџаку када су наши љекари отишли да помогну јер је србијански здравствени систем био оптерећен – нагласио је Изетбеговић.

Изразио је наду да ће се кренути и с рјешавањем других тежих питања која оптерећују односе двије земље.