Београд и Загреб у БиХ имају пету колону, рекао је у емисији БХТ1 уживо предсједник СДА Бакир Изетбеговић.

Каже да му је драго што јучер није био на онлине састанку с велепосланицима земаља Вијећа сигурности УН-а.

Како истиче, послао је писмо велепосланицима иако није био на састанку. А додао је како је “пала прашина” на причу о Радовану Караџићу и негирању геноцида што је СДА поновно актуализирала кроз посљедњих годину дана.

Састанак Човића и Додика с велепосланицима оцијенио је “ишчашеним” додавши како је такав састанак “јако важан” јер је Додик оставио утисак на тамошње велепосланике.

Коментирао је и понуду Додика да Инзко и он скину плочу с називом Радовна Караџића са студентском дома.

“Додик може окренути причу за 90 или чак 180 ступњева”, рекао је Изетбеговић.

Честитао је Дан државности казавши како ће “нормалне снаге у БиХ на крају побиједити”.

Први човјек СДА се осврнуо и на новоизабраног предсједника Сједињених Држава казавши како је “Биден судјеловао у заустављању рата у БиХ” и пројекту Даyтон те да ће њему “увијек бити стало до тог пројекта”.

Подсјетио је како су се њих двојица срели у Загребу прије пет година, а кад је Биден чуо да је Бакир Алијин син, “задржао се с њим десет минута у разговору мимо свих протокола”.

На локалним изборима СДА, по његовим ријечима, није доживјела “катастрофалан” него “знаковит” пораз.

“СДА мора наћи младе људе који имају одговор на потребе урбаних средина”, каже он. Коментирао је и Ефенедића и његову побједу казавши како му “није било лако”.

“Морамо видјети што радити, не само у Сарајеву, иначе је СДА побиједила у БиХ, побиједила у Сарајеву, али не смијемо се заваравати тиме”, каже Изетбеговић.

Говорећи о кандидатима Народа и правде од којих је СДА изгубила, Изетбеговић је истакнуо како је то све “производ СДА”.

“Добро је за СДА да се на вријеме добије шамар, хладан, леден туш који смо добили у Сарајеву ће нас пробудити. Ми смо јаки, ми ћемо то компензирати”, додао је Изетбеговић.

Казао је како СДА мора бранити земљу и да не може то урадити сама.

“Наша рука ће бити пружена према грађанским странкама, према љевичарским странкама, странкама које су настале од СДА, мирит ћемо се с тим људима како би бранили БиХ”, истакнуо је први човјек СДА.

Коментирајући супругу Себију Изетбеговић и њен политички ангажман, казао је да је то “њена ствар” додавши да је она остварила изванредан резултат у политици.

“Она је међу онима који су најбољи резултат постигли… Јако је оптерећена послом и короном, она ради седам дана у тједну, на њој је што ће одлучити”, казао је Изетбеговић.

Сусрео се, како каже, јучер и с Човићем. Коментирали су Додикову најаву да су Изетбеговић и Човић “договорили трећи ентитет”. По његовим ријечима, Додик је то урадио јер у СДА види “брану” која чува БиХ, а Додикове политике оцијенио је “штетним”.

Каже како “Београд има пету колону у БиХ, а слична ствар је и са Загребом”. Ствар је ту, каже Изетбеговић, конкретнија код Додика.

Говорећи о закону о негирању геноцида, каже како ће Додик бити присутан.

“Нећемо никада имати Додика од прије 15 година, али ће Срби морати добити руководство које ће их друкчије водити… Најмања мировина у Еуропи је она у РС-у. Додик ће постати кооперативнији, морат ће попуштати”, каже он.

Станивуковића и његов коментар да није било геноцида у Сребреници је приписао његовој младости.

“Млад је, требат ће му рука да га води. Међународна заједница, кооперација, можда и ми”.

Цитирао је и свог оца Алију: “Силе које нападају БиХ ће се уморити, ми се нећемо уморити”, рекао је Изетбеговић.