Словеначки предсједник Борут Пахор је био и прије 5-6 година овдје у посјети члановима Предсједништва БиХ. Тада смо били Иванић, Човић и ја, и тако је наивно поставио питање: Размислите ли ви некада да вам је боље да се разиђете, па да се сви смирите? Ја нисам допустио да то изађе у јавност, јер је била пријатељска посјета, а била је разарајућа изјава, казао је за БХРТ Бакир Изетбеговић, лидер СДА.

Можда се њему то чини нормално, али након Томашица, Сребренице и сличних догађаја гдје су побијени сви ти људи, не смије се допустити да се уопште то питање отвара, казао је у разговору за “БХТ1 Уживо”.

Можда је то урадио у доброј намјери, ненамјерно. Разиђите се као Чеси и Словаци. Да се неко ријешење нађе. Такве, нек ме извине, будалаштине и говорио. Ово што је рађено послије није нимало било наивно. Убацити ово у јавни простор и гледати реакцију. Зато је моја реакција била јака, Има још таквих кухиња који праве сличне ствари да се испитају ситуације, у Загребу, Београду.

Међународна заједница мора овакве ствари сијећи у старту, јер ће нам се обити о главу.

Челник СДА је у емисији БХТ1 Уживо говорио о многим актуелним питањима, међу којима су вакцине, донације вакцина из Србије, о аутопуту према Србији, о односу са СНСД-ом, о формирању коалиционе опозиције на територију цијеле БиХ, о федералном премијеру Новалићу, о филму “Qуо Вадис Аида?” и додјели Оскара.

“Разговарао сам ја са Додиком о причама о разилажењу”

Нема ништа од мирног тазилажења, ма нема никаквог разилажења, казао је Изетбеговић говорећи о реакцијама Милорада Додика на приче о “мирном разилажењу” БиХ

Разговарао сам ја с њим о томе, мнећу сада причати детаље да не будем нефер. На тај начин се добијају избори, а он то прижељкује на неки начин, он жели да буде запамћен да је урадио таку неку ствар док је био у највећој политичкој снази. Свјестан је и он и сви ми да је то пут из којег не знамо како би изашли.

Нема се право етички очистити један дио БиХ, правити концентрациони логори, етнички чистити земљу, треба реаговати а не правити политику од тога, казао је он.

То су бесмислице на које треба оштро регаовати, не треба од тога правити политику, као што неки праве и кажу да мени то добро дође и да ја заједното радим са Додиком. Ко воли рат да Бог да га имао у кући, ја га не волим.

О Ефендићу: “Нек му је сретан пут желим му добро здравље”

То је било очекивано дуго траје, покушали смо га задржати, он је квалитетан кадар, није било хемије, он је имао своје амбиције. Нек му је сретан пут желим му добро здравље, казао је Изетбеговић говорећи о одласку начелника општине Нови Град из СДА.

Занимљиво, то смо до сада виђали у спорту, казао је он говорећи о томе шта је Ефендићу понуђено у Странци за БиХ.

Кад некој екипи не иде добро онда узму неког црног кошаркаша, ех сада да ли ће Ефендић бити тај, да ли ће имати снаге и капацитета, какав је могао имати у СДА и развити га, видјећемо.

Сваки одлазак није добар, ми смо покушали задржати господина Ефендића и сваког квалитетног кадра, али то је шанса, када се уклони једно дрво постоји могућност да нарасту нова два, квалитетнија, истакао је изетбеговић.

Тако је било до сада, одлазили су. Отишло је скоро пола клуба СДА, 2014., Шепић и компанија…Само је Конаковић мислим нешто успио направити и то се већ губи. Он је добар говорник а изостали су резултати. Лако је критиковати.