“Писмом се махало у јавности. Писмо није упућено директорици, писмо је анонимно и није релеватно. Ја то понекад прочитам, па размислим, нема потписнике, говори се о непознатим стварима и предмети су истраге. Тужит ћемо све портале, телевизије и новинаре који су махали овим писмом”, казала је директорица Клиничког центра Универзитета у Сарајеву др. Себија Изетбеговић.

Након састанка са представницима Владе Кантона Сарајево, КЦУС је организовао конференцију за новинаре.

Изетбеговић је такођер казала како је премијер КС Форто рекао да је писмо “измишљено и лаж”.

Говорила је и о другом писму о којем се, такођер, говорило у јавности током викенда.

“То је интерни документ, ја то писмо нисам видјела, али сам сазнала од колега да су се на састанку договорили да се формирају радне групе и да се рјешавају сви проблеми и ја то сматрам најбољим рјешењем”, рекла је Изетбеговић.

Директорица КЦУС-а је рекла да ће се и она укључити ако буде било потребне.

Присутнима су се обратили генерална директорица, директор Хируршких дисциплина, проф.др. Нермир Гранов, шефица клинике за анестезију и реанимацију, прим.др. Амела Катица Мулалић, шеф Клинике за инфективне болести, доц.др. Русмир Баљић и координатор Изолаторија Подхрастови, прим.др. Рефет Гојак.

Одлучила сам се отићи на састанак јер сам легалиста, казала је директорица КЦУС.

“Мислим да би било боље да је министар пристао на наш позив и дошао у Клинички центар. Добила сам у 8.10 сати јутрос позив, и то сам и урадила. Састанак је био… како рећи? Не могу рећи досадан, чудесан, такав је увијек са Вранићем”, рекла је Изетбеговић.

Напоменула је да су два писма која су се појавила у јавности била, међу осталим, тема споменутог састанка.

“Можда је битно, а можда не мислите да је битно…”, цитирала је Изетбеговић министра Вранића, понављајући у више наврата наводе ријечи кантоналног министра да је “можда нешто битно, а и није битно”.

Рекла је да је тешко препричати ситуација која се десила на састанку те да јој је жао јер се такви састанци не снимају.

“Вранић је рекао да је КЦУС тврђава, да је све сумњиво, али није рекао да је био гост и упосленик ове болнице. Додуше, радио је јако мало, нула операција. Када сам ја дошла, морао је почети радити”, напоменула је директорица болнице.

Изетбеговић: Не желе “сви људи да комуницирају са јавношћу”

Поручила је да јавност треба знати да не желе “сви људи да комуницирају са јавношћу”.

“Ја сам покушала објаснити да колеге не желе да се снима, то је стресно за колеге. Битна је заштита личних података болесника. Ми радимо свој посао, лијечимо и ми то радимо”, тврдила је, уз остало, Изетбеговић.

Присјетила се да је докторицу Бајрамовић, која води Клинику Подхрастови, позвала једном приликом како би дошли новинари, на шта је она рекла “НЕ”.

“Ако уђу новинари, рекла је скидам мантил и одлазим”, цитирала је Изетбеговић докторицу у тој ситуацији.

Директорица КЦУС-а је рекла, такођер, да се не ради о “драматичном проблему”, те да се то покушало објаснити на састанку.

Ниједан респиратор није убио човјека

“Свако може да уђе, ко је релевантан да изврши контролу – слободан је да уђе у свако доба”, рекла је Изетбеговић.

Показала је присутним новинарима неке одјеле, те их упознала колико пацијената примају дневно.

“Све ради константно, све претраге које су животно битне за болеснике”, закључила је Изетбеговић.

“Добили смо питање зашто не повучемо респираторе, а ми смо рекли да није проблем ако он (министар Вранић) и Форто то потпишу. Али, док год имамо церфификат о валидности, не смијемо их повући јер одговарамо породицама пацијената, али ни јер би морали плаћати одштету Кини, која нас може тужити…. Имамо потврђен папир од Верлаба”, напоменула је Изетбеговић.

Одговарајући на упите новинара, одлучно је устврдила да “ниједан респиратор није убио ниједног човјека”.

“Ниједан респиратор, не ови, већ ниједан, није убио човјека, помаже му, он није лијек, већ подршка. Ја нисам специјалиста, о томе могу говорити колеге”, рекла је директорица Клиничког центра те изнијела информацију да имају 69 респиратора.