На редовној сједници Предсједништва Странке демократске акције (СДА) позвано је Тужилаштво БиХ да покрене и убрза истрагу на темељима навода изнесених пред Судом БиХ да је премијер Републике Српске Радован Вишковић учествовао у премјештању масовних гробница Бошњака убијених у геноциду у Сребреници и прикривања злочина и почињеног геноцида.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић на прес конференцији казао је, да су на сједници подцртани неки од закључака са јучерашње сједнице Предсједништва БиХ, јер у странци сматрају да нису добили довољну медијску пажњу.

”То су добри закључци, који се односе на борбу против пандемије и мигрантске кризе. Поздравили смо закључке којим се тражи активнији однос и конкретне мјере Вијећа министара и Коорднационог тијела за борбу против пандемије коронавируса, имајући у виду ново повећање обољелих у земљи и окружењу”, казао је Изетбеговић.

Предсједништво СДА поздравило је и сет мјера којим се тражи активнији приступ Вијећа министара у борби против мигрантске кризе и напорима које подузима министар сигурности Селмо Цикотић.

Водство странке затражило је од кантона у ФБиХ, који до сада нису испунили своје обавезе према Стратегији борбе против трговине људима, да то одмах учине.

На сједници је било ријечи и о тзв. ”малом Шенгену”.

”Предсједништво СДА је јучер донијело иницијативу да се у року од мјесец дана испитају ефекти позитивне и евентулане негативне стране онога што нуди тај споразум. Мислим да се тај споразум превише исполитизирао. Ради се о споразуму који треба да омогући олакшано кретање роба, људи, капитала. То није нека нова политичка асоцијација”, казао је Изетбеговић.

Навео је да су на сједници поновили ставове у вези одлуке државног врха Хрватске да позову Милорада Додика на разговоре у Загреб.

”То нас је изненадило. Не видимо сврху одржавања састанка. Не знамо зашто су то учинли, мислимо да то није добро ни за Хрватску ни за БИХ, нити за односе Бошњака и Хрвата”, казао је предсједник СДА.

Осврнуо се и на преговоре СДА и ХДЗ и састанак са Драганом Човићем од прије два дана.

”Требамо бити јасни, бесмислено је разговарати о измјенама Изборног закона, ако нисмо имплементирали резултате избора од прије двије године. Сада ће година дана како није попуњен Уставни суд ФБиХ, вољом господина Маринка Чаваре, предсједника ФБиХ. Док се те двије ствари не ураде, преговора неће моћи бити, не можемо уцијењени наставити преговоре. Тражит ћемо механизме, који ће дефинитивно онемогућити да се више такве ствари не понављају. Хрватска страна има своје захтјеве по питању тзв. легитимних представника, а ми имамо наше захтјеве у којима ћемо унијети механизме који ће заувијек онемогућити овакво понашање било које стране у Би”, изјавио је Изетбеговић.

На сједници Предсједништва СДА поновљен је захтјев Вијећу министара да у парламентарну процедуру коначно упути закон о јавним набавкама, закон о сукобу интереса, измјене и допуне Закона о Високом судском тужилачком вијећу, као и акциони план за провођење стратегије, реформе јавне управе.

”То спада међу осам приоритета чијом би реализацијом БиХ створила кредибилну претпоставку за добивање кандидатског статуса за чланство у ЕУ. Три од осам услова досад смо испунили”, казао је Изетбеговић.

Предсједништво СДА поздравило је напоре премијера Фадила Новалића и Владе ФБиХ, да се убрза доношење мјера подршке за најтеже погођене секторе попут туризма, угоститељства, извоза, пријевоза и авио саобраћаја. Такођер подржане су намјере Владе ФБиХ и позван је Парламент ФБиХ да усвоји нови сет реформских закона који ће омогућити смањење доприноса и друге фискалне мјере, што би био нови замајац економији ФБиХ.

Такођер, водство СДА подржало је рад свих државних органа да непристрасно и професионално проведу истрагу у по питању извјесних неправилности везаних за Опће изборе 2018. на подручју опћине Сански Мост. Најављено је да ће органи СДА санкционирати одговорне у својим редовима, уколико се наводи покажу тачним.