Генерална директорица КЦУС-а проф. др. Себија Изетбеговић, у разговору за Радиосарајево.ба говорила је о томе да ли Босна и Херцеговина улази у трећи талас коронавируса, у којем је већи дио Балкана, па и Еуропе.

“Трећи талас короне у Сарајеву, па и Босни и Херцеговини, тек почиње. Но, прилично је лоше и ово сада што имамо, а ми сви уморни. Нико не помаже, сами носимо терет пандемије у КС од првог дана”, каже проф. др. Изетбеговић.

Генерална директорица КЦУС-а је подвукла да највећа здравствена установа у БиХ ради под посебним режимом од појаве SARS-CoV-2 вируса у БиХ.

“Издвојили смо 100 упосленика из редовног рада и они опслужују клинику на Подхрастовима, јер је то дио Инфективне клинике КЦУС-а. Наравно, док раде тамо, они не раде свој редовни посао у КЦУС-у. Трудимо се заштитити особље, али и болеснике који су смјештени у КЦУС-у или требају неку од наших услуга. У петак је кроз нашу тријажу прошло више од 3.000 људи, што јесте велики број, а сви морају стрпљиво чекати да се изврши основни преглед и спријечи улазак вируса”, каже проф. др. Изетбеговић.

Она је посебно нагласила како постоји опасност да није сасвим све сигурно, јер пацијент који је позитиван може бити и без иједног симптома.

“Највећа опасност је могућност да се велики број упосленика КЦУС-а заразе у исто вријеме. Тада би систем пао, а Кантон Сарајево нема алтернативу КЦУС-у. Ми сами носимо терет COVID-19 у КС од 31. јануара 2020., када је и формиран наш кризни штаб, уведена тријажа, те лабораториј за микробиологију уведен у 24-сатни режим рада због тестирања. Урадили смо око 80.000 ПЦР узорака, а у пандемију смо ушли са само 300 комплетних ПЦР тестова. Наставит ћемо да радимо и да се боримо пуним темпом, али особље јесте уморно. Тежи дио проблема је, сасвим очигледно, тек пред нама. Око 60 упосленика КЦУС-а је тренутно ван строја због новог коронавируса – или су позитивни или у изолацији”, нагласила је проф. др. Изетбеговић.

Генерална директорица КЦУС-а и њени сарадници у највећој здравственој установи у БиХ су на ногама.

“Уз све ово са пандемијом коронавируса, сво вријеме радимо дијализне поступке, хемотерапије, зрачења, хитне операције и све операције малигних болести. Наравно, ту су још дијагностика, катетеризације код инфаркта срца и остале услуге терцијарног и секундарног нивоа здравствене заштите”, казала је за Radiosarajevo.bа проф. др. Себија Изетбеговић, генерална директорица КЦУС-а.