Делегација СДА, предвођена предсједником Бакиром Изетбеговићем, посјетила је данас фочанску Алаџа џамију. Они су упознати са посљедицама и оштећењима на објекту након што је недавно пуцано у мунару, а Изетбеговић је обећао помоћ да се штета санира.

“Остаје ружан утисак. Никако да се смире ти духови који би да нападају џамије, да нападају светиње бошњачке. Требамо бити чешће присутни на терену, међу Бошњацима у РС-у и бићемо чешће присутни, не само у оваквим поводима. Ја ћу се данас видјети ту одмах иза џуме са представницима повратника у Фочу, са представницима власти у Горажду и мислим да требамо радити квалитетније програме за подршку повратницима у РС из Федерације БиХ”, рекао је Изетбеговић.

Додао је да то до сада није урађено у мјери у којој је постојала жеља, а нада се да ће намјере СДА да се Бошњаци и Хрвати у РС-у снажније ослоне на Федерацију БиХ подржати и друге странке у ФБиХ. Изетбеговић је прокоментарисао и састанак са Милорадом Додиком и Драганом Човићем дан раније, те истакао да су такви састанци неопходни, јер без обзира шта њихови предсједници мислили један о другом, какве односе њихове странке имале, они представљају три народа у БиХ и неопходно је тражити начин да све боље функционише.

“Представници међународне заједнице нам у томе већ деценијама помажу и ово јучер је на линији тога. Амерички амбасадор, амбасадор ЕУ су нас позвали на кафу, на разговор о томе можемо ли брже, можемо ли боље, можемо ли превазилазити застоје који се пречесто дешавају и који предуго трају. Тако да је атмосфера била доста добра. Неки конкретан помак није направљен. Више се ишло на то да видимо којим путем кренути, од лакшег ка тежем кад су у питању приоритети ЕУ, 14 приоритета. Како да се покренемо, како да дио тога одрадимо, како да дођемо до кандидатског статуса. Нас тројица смо инсистирали да нам помогну са вакцином, да ти механизми на које смо се ослонили, а који су изгледа кренули у слање наших вакцина, плаћених вакцина од стране БиХ на неке дестинације гдје се више плаћа, да помогну да се то не ради. Створило се црно тржиште, то је једна сад јако тражена роба. Бих је уплатила свој дио контингента и инсистирамо на томе да нам се помогне да дођемо до тога”, изјавио је Изетбеговић.

Критиковао је поступак амбасадора Квинте који су недавно одбили састанак са представницима пробосанских странака из Сребренице, наводећи да је Сребреница прије 26 година препуштена покољу од стране међународне заједнице и међународна заједница тај град никад не би требала оставити.

“А шта ћемо ми сад урадити? Па мислим да би то могло помоћи да се створи једна боља сарадња међу странкама које се ослањају на бошњачко бирачко тијело. Нека се у РС-у и дијаспори оставе ривалства, не смије бити 10 странака у РС-у, већ само једна страна, не странка, један блок који се наравно понајвише ослања на СДА. СДА је спремна повући се ту, препустити лидерство, није важно на којим ћемо позицијама бити на тим неким будућим изборним листама. Учинићемо све са структуром СДА, само очекујемо од осталих да се заједнички изађе на изборе, да се заједнички ураде пројекти, да се заједнички иде на то да ФБиХ посебно снажније финансијски подупре пројекте у РС-у и повратнике”, нагласио је Изетбеговић.

Са једним бројем повратника, федералним министром Едином Рамићем, премијерком Аидом Обућом и представницима власти из БПК Горажде, те муфтијом Ремзијом еф. Питићем, Изетбеговић је у Фочи клањао џума намаз, те присуствовао заједничком ручку у харему Алаџа џамије.