Предсједник СДА БАКИР Изетбеговић је амбасадору Кине у БиХ Ји Пингу рекао како још нису испуњени услети за затварање ОХР-а, утврђени у оквиру Програма 5+2, те да је постојање те институције у Босни и Херцеговини још неопходно.

Предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић примио је данас у посјету амбасадора Народне Републике Кине Ји Пинга.

Разговарано је о сарадњи Босне и Херцеговине и НР Кине, нарочито у области економије. У том контексту је посебна пажња посвећена наставку изградње Блока 7 Термоелектране у Тузли.

Такођер је разговарано о приједлогу резолуције којом је предвиђено укидање Уреда високог представника (ОХР) до 31. јула 2022. године, а којег су Вијећу сигурности Уједињених нација упутили Русија и НР Кина.

Изетбеговић је објаснио амбасадору Пингу да још нису испуњени увјети за затварање ОХР-а, утврђени у оквиру Програма 5+2, те да је постојање те институције у Босни и Херцеговини још неопходно.

Амбасадор Ји Пинг је упознао Изетбеговића са информацијом да ће 500.000 доза вакцина, које је Влада Федерације БиХ наручила од кинеског произвођача Синопхарм, бити испоручене већ почетком аугуста.

Изетбеговић и Пинг су разговарали и о односима СДА и Комунистичке партије Кине, те је исказана обострана спремност за наставком досадашње успјешне сарадње, саопћено је из СДА.