У Бугарској су данас одржани парламентарни избори, а излазне анкете предвиђају побједу партије десног центра Грађани за европски развој Бугарске (ГЕРБ) коју води премијер те земље Боjjко Борисов.

На изборима је право гласа имало 6,35 милиона регистрираних бирача, а у утрци за нови сазив парламента који броји 240 заступничких мјеста се натјецало 30 политичких партија и коалиција са укупно 6.895 кандидата.

Бугарска национална телевизија (БНТ) објавила је излазне анкете које је провела компанија “Алфа Рисерч“, а које предвиђају да ће седам партија или коалиција прећи изборни праг од четири посто.

Према резултатима излазних анкета партија ГЕРБ освојила је 25,7 посто гласова, до је најјача опозициона Бугарска социјалистичка партија (БСП) освојила 17,6 посто гласова.

На трећем мјесту са освојених 15,5 посто гласова је странка Има овакав народ (ИТН) коју води музичар и глумац Слави Трифунов, а на четвртом мјесту је Покрет за истину и слободе који је освојио 11 посто гласова.

Десничарска партија Демократска Бугарска (ДБ) освојила је 10,4 посто гласова, а љевичарска коалиција је освојила 4,2 посто гласова.

Изборне анкете предвиђају да ће са четири посто освојених гласова у нови сазив бугарског парламента ући и расистичка и националистичка партија ВМРО, коју предводи актуелни министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов.

Службени резултати парламентарних избора у Бугарској би требали бити познати сутра.​​​​​​​