Поводом Дана Града Сарајева у Галерији Академије ликовних умјетности Сарајево отворена је изложба „Врата мога града“, коју су приредили ученици средњих школа Кантона Сарајево.

Пројекат су реализирали Град Сарајево и Средња школа примијењених умјетности, а обухватао је и такмичење ученика свих средњих школа са подручја Кантона Сарајево. Најбољим радом проглашен је рад Алмедина Мешића.

Изложба “Врата мога града” инспирирана је свакодневном градском ситуацијом и мјестима којима се најчешће крећемо у Сарајеву. На конкурс је пристигао велики број радова, селектовано је њих тридесет и пет, а изабрани су и најбољи.

“Ученици су могли да цртају на картону, да сликају на платну, значи нисмо их техником ограничили. Тако сама и тема пуно говори, ‘Врата мога града’. Пуно тога лијепог и специфичног има у нашем граду, што су они на најбољи и маштовитији начин, пуно више од нас одраслих и урадили”, казала је Елма Алић Шобот, директорица Средње школе примијењених умјетности Сарајево.

“Прва награда представља једну капију, једна врата сарајевске, хајмо рећи аустроугарске куће која је урађена у једном сликарском маниру који посједује све ликовне вриједности које могу да се представе на том формату. Кад погледамо та врата, ми тачно видимо да имају једну душу и то срце Сарајева”, рекао је кипар и предсједник жирија Самир Сућеска.

Циљ пројекта је развијање креативности, ликовности и такмичарског духа код ученика. Радовима младих људи представљена је мултикултуралност Сарајева, а како је истакнуто на изложби награђени радови имају умјетничку вриједност која излази из оквира средњошколског образовања.

Изложба се може погледати до 13. априла у Галерији Академије ликовних умјетности Сарајево, а отворена је сваки дан од 10 до 14 сати.