Изложба “Вук и чопор” Вилима Парића уприличит ће се 8. травња с почетком у 17 сати, у Фрањевачкој галерији на Широком Бријегу.

У стваралаштву академског сликара Вилима Парића замјећује се становита алијенација, а вук који се континуирано појављује као мотив у Парићевим дјелима, у овом циклусу добива на снази и постаје главно начело и фоцус, истакнуо је повјесничар умјетности Владимир Филиповић.

Наводи како је у суштини вук заправо чопоративно, али и усамљеничко биће. Између осталог, Филиповић наводи и то како вукови живе у чопорима чиме се симболизира припадност обитељи, приврженост и оданост.

“Сву наведену комплексну симболику вука, Вилим Парић узима и води нас на своје путовање. Путовање на којему, било кроз усамљеничку призму, било кроз колективну имагинацију, трага за властитим идентитетом, опћом узајамношћу, као и своме мјесту унутар ‘чопора’ те води унутарње борбе. Парић користи комбинирану технику спреја с већ припремљеним силуетама вука у разним положајима те трокут, у којега и испред којега поставља сцене. Иза трокута постоји и симболика тројице, тројице који чине људску бит. То су ум, душа и физичко тијело особе”, истакнуо је Филиповић.

Осим тога, наводи Филиповић, трокут означава и цикличку природу људскога постојања: рађање, живот и смрт, али и моралност те заштиту. Коначно, сугерира стабилност, укотвљеност, чврсту точку за немирни дух.

Вилим Парић рођен је 1987. у Травнику. Средњу школу завршио је у Читлуку 2006. године, а 2011. магистрирао је на Академији ликовних умјетности на Широком Бријегу, у класи професора Анте Кајинића. Тренутно је на докторском студију “Аrs Sacra” на истоименој академији.

До сада је имао дванаест самосталних изложби и педесетак скупних. Члан је УЛУБИХ-а и ДХЛУ-а у ФБиХ. Судионик је бројних ликовних колонија и симпозија. Аутор је ликовних рјешења за девет поштанских марака ХП Мостар те добитник стручне награде за сликарство Федералног министарства образовања и знаности, 2010. године. Добитник је прве награде на натјечајној изложби “Различитост и укљученост”, у организацији Фрањевачког музеја и галерије Широки Бријег 2020. године.

Изложба Вилима Парића у Широком Бријегу ће се моћи погледати до 17. свибња, приопћено је из Фрањевачке галерије Широки Бријег.