Изложба донираних умјетничких слика академика фра Петра Перице Видића отворена је у Академији наука и умјетности Босне и Херцеговине у Сарајеву. Умјетник изложбом обиљежава 25 година чланства и ангажмана у овој институцији, али и обогаћује фундус Академије за будућу ликовну галерију.

Фра Петар Перица Видић одувијек је у својој души осјећао снажну потребу за чињењем добра и даривањем. У посљедње вријеме, највише донација у новцу од слика дао је за ђаке Фрањевачког студентског дома преко “Круха светог Анте”. То му је омогућила управо умјетност, која је увијек била доминантно присутна у његовом животу, а посебан значај добија у кризном времену пандемије иако број конзумената више није ни близу некадашњем.

“Када су у питању конзументи умјетности вјерујем да је интерес кудикамо мањи, међутим можда је чудно да сам ја ове године много стварао, можда је незгодно рећи, али око 200 слика сам створио за ових 11 мјесеци. Који су мотиви? Мотиви, ја волим необично природу, природа је за мене нешто посебно”, каже аутор изложбе фра Петар Перица Видић.

Фундус радова фра Петра Перице Видића, који посједује Академија наука и умјетности БиХ донацијом од 15 слика, употпуњен је и сада броји укупно 45 дјела. На овај начин наставља се традиција донирања која би требало да омогући да институције попут ове заиста буду и културне институције и мјесто окупљања свих људи у БиХ, сматра предсједник Академије Милош Трифковић.

“Дакле наставља донаторску традицију која уопште није генерално прихваћена у БиХ. С друге стране овом донацијом фра Перица ствара први фундус за будућу ликовну галерију Академије наука и умјетности”, казао је Трифковић.

Из стваралачког заноса, овог умјетника је једино помисао на пандемију понекад знала обесхрабрити, те би губио мотивацију, али само накратко. Јер он се није дао омести. За њега је умјетност одувијек била духовна потреба, мост између неба и земље, а слика наставак молитве у тишини.