Традиционална, селективна годишња изложба “Мали формат”, којом Удружење ликовних умјетника Босне и Херцеговине обиљежава завршетак календарске године и новогодишње празнике, отворена је у Галерији “Роман Петровић” у Сарајеву.

Лјубитељима умјетности представљено је 59 радова истакнутих умјетника, а додијељене су и награде “Роман Петровић”. Чланови Удружења ликовних умјетника Босне и Херцеговине Елма Алић – Шобот и Дарко Шобот овогодишњи су лауреати престижне награде “Роман Петровић”.

“Ово ми је специјално драга награда што носи име Романа Петровића, нашег славног великана бх. ликовне умјетности. Свака награда вам даје мало вјетар у леђа, признање за оно што радимо, зашто смо истрајни”, поручила је кипарка Елма Алић – Шобот.

Изложба је специфична јер у својој структури и пропозицијама његује посебан квалитет сналажења и изражавања у малом формату.

“Радови не смију бити већи од 30 са 30, дакле то су лимити што се тиче формата и битно је да аутори реагују у свим класичним ликовним техникама. Дакле ту спадају, као што је познато, скулптура, сликарство, цртеж и умјетничка графика”, појашњава Данис Фејзић,
предсједник Удружења ликовних умјетника БиХ.

“Морам признати да је ипак изазов уклопити мој један израз, мој један потез у овако мали формат и увијек кад радим и кад се припремам за ову изложбу мало мјерим, мало гледам је ли баш то то”, каже умјетница Леа Јерлагић.

Аутори су имали прилику да се својим радовима представе интуитивно, на начин који их као ствараоце дефинира. Једна од таквих аутора је и графичарка Амра Софтић, која се у свом раду реферирала на изолацију и загађеност друштва, али и зрака у Сарајеву.

“Ти мали портрети што се виде на раду то уствари представља наше друштво, а сама та форма која излази из тог друштва је та нека свеукупна свијест нашег друштва која је такорећи загађена”, истиче Софтић.

Овогодишњи добитници награде “Роман Петровић” традиционално ће бити представљени са самосталним изложбама крајем наредне године.