Изложба “Оркестар”, ауторице Татјане Бурзановић, отворена је у Галерији “Мак” Музеја књижевности и позоришне умјетности БиХ. Изложба је дио специјалног програма Међународног фестивала “Сарајевска зима” и доноси илустрације инспирисане поезијoм бх. књижевника Алије Хасагића Дубочанина.

Лично познанство ауторице са књижевником и његовом супругом, како истиче, утицало је на њено стваралаштво. Упознала их је 1987. године, и тада им је Алија Х. Дубочанин отворио врата своје рајске књижевности, која неколико година касније, кроз књигу “Оркестар”, постаје њена инспирација.

Неке од слика из циклуса “Оркестар” су дио магистарског рада ауторице Бурзановић, а већина радова су илустрације Дубочанинових пјесама.

Изложба је изузетан знак пријатељства и повезаности, али и обостране инспирације у ликовном и књижевном стваралаштву, напомиње наш саговорник.

ХАЏЕМ ХАЈДАРЕВИЋ, предсједник “Друштва писаца БиХ”

“Татјана Бурзановић је на основу одређених пјесама, стихова, пјесничких сензација властитог читатељског искуства успјела да ликовно представи свијет који је у себи носио рахметли Алија Дубочанин”.

ИБРАХИМ СПАХИЋ, директор фестивала “Сарајевска зима”

“Оно што бих желио рећи за ову изложбу и за уопће сарадњу са Музејом књижевности јесте чињеница да сам ја ову изложбу заједно са музејом приредио и у част 23. априла, Свјетског дана књиге и ауторских права”.

Дјело Алије Хасагића Дубочанина прожима се кроз читав живот и образовање умјетнице Татјане Бурзановић, појављујући се у њеним радовима током студирања на Ликовној академији у Сарајеву, а послије и у магистарском раду и докторској дисертацији, одржавајући тако непрекидну везу умјетника кроз дуге периоде и различите просторе.