Самостална ретроспективна изложба “Графички континуитети 1977 – 2017“ истакнутог босанскохерцеговачког графичког дизајнера Бранка Бачановића Бамбија биће отворена вечерас у 20 сати у сарајевског галерији Колегиум артистикум. Изложба обухвата скоро двије стотине радова из Бачановићевог богатог и разноврсног умјетничког опуса.

Ради се о аутору који је више од 40 година присутан на домаћој и међународној умјетничкој сцени, а изложба обухвата око 200 његових радова. Препознатљив је по бројним плакатима, које је радио првенствено за позоришне представе и добио многе награде и признања.

На конференцији за новинаре Бачановић је истакнуо да су плакати изложени углавном хронолошки, од 1977. па све до посљедњих плаката што их је урадио за неке пројекте у иноземству. Неки од плаката постављени су и мимо тога, да би визуално били један уз други.

Каћа Дорић казала је да је за Бачановића вежу дугогодишње пријатељство и квалитетна пословна сурадња. Поносна је, каже, и на чињеницу да се на доста његових плаката налази и њено име – највише као глумице али и као редатељице.

“Неких од представа уопће се нисам сјећала. Захваљујући Бачановићу обновила сам то сјећање. Поносна сам на дугогодишње пријатељство са њим и због изложбе јер је сачувао дио времена за сјећање и успомене. Плакати подсјећају и на многе људе којих више нема”, казала је емотивним гласом.

Присјетила се Дорић да је Бачановић први позоришни плакат урадио управо за ‘Позориште у покрету’, ‘позоришну авантуру ње и њених пријатеља, позориште које су основали у намјери да иду публици у сусрет’.

Организатор изложбе и издавач пригодне монографије је Интернационални мултирелигијски и интеркултурални центар којег је основао фра Марко Оршолић. Изложба ће бити постављена у оквиру Фестивала ‘Сарајевска зима’, а промоција монографије планирана је за затварање изложбе (21. фебруар).

Бачановић се огледао у свим облицима графичког дизајна. Ужа специјалност му је плакат из области културе, а истиче се и по томе јер је у бх. позориштима увео праксу третирања позоришног плаката као дијела представе.

Бачановић је аутор плаката за култне филмове бх. и југословенске кинематографије “Сјећаш ли се Доли Бел” и “Отац на службеном путу”, а визуелно је оплеменио и култну монографију Дубравка Ловреновића “Стећци”.

Бранко Бачановић (1952.) из Сарајева Академију ликовних умјетности (графички дизајн) завршио је 1977. године у том граду. Дужност предсједника Удружења ликовних умјетника примијењених умјетности БиХ (УЛУПУБиХ) обављао је од 1988. до 1990. Излагао је на многим самосталним и селективним изложбама у БиХ и иностранству.

Од 1983. године има статус самосталног умјетника БиХ, од 1992. статус изузетног умјетника УЛУПУБиХ-а, од 2013. заслужног умјетника УЛУПУБиХ-а, као и статус истакнутог самосталног умјетника Кантона Сарајево. У вријеме Олимпијаде у Сарајеву, ЗОИ ’84, био је задужен за израду визуелног идентитета промотивних материјала (Приручник графичких стандарда).

Из Галерије Колегиум артистикум истичу да је Бачановићев опус и својеврсно историјско свједочанство о времену у којем су театар, књига и филм пропагандно третирани, заправо ради се о врхунском квалитету те пропаганде. Истовремено његов опус је и документ о миљеу у којем су умјетници, па и сам Бачановић, дјеловали.

Изложба траје до 21. фебруара.