Хисторијски музеј Босне и Херцеговине и Удружење за културу и умјетност Црвена организатори су изложбе “Полет жена”, која се отвара данас.

Истраживање архиве Антифашистичког фронта жена Југославије (АФЖ) и концепт изложбе урадила је Андреја Дуганџић, а дизајн Лала Рашчић.

Изложба се приређује у оквиру пројекта “Тхе Ливинг Мусеум”, гдје су партнери Хисторијски музеј БиХ, Универзитет умјетности и Кинг’с Цоллеге из Лондона. Реализацију поставке подржао је и Медитерански женски фонд (МедWФ).

Поставка “Полет жена” је потрага за женским наслијеђем које није за себе нашло одговарајуће мјесто ни у јавном сјећању нити у неком музеју, потрага која обухвата архивско-конзерваторске и кустоске интервенције чији резултати ће бити представљени први пут, на једном мјесту и у форми сталне поставке.

Поставка се састоји од бројних артефакта из фундуса Музеја, архивских докумената, фотографија, књига, периодике, постера и тродимензионалних објеката и тако обједињује све његове колекције. Уз оригинални материјал приказане су и интервенције из будућности, гдје се кроз популарну меме страницу “Све су то вјештице” приказује не тако ружичаста свакодневница АФЖ-а пуна контрадикција које су стајале на путу стварног друштвено-политичког ослобођења жена у Југославији.

Прије 77 година, 6. децембра 1942. године на 1. Земаљској конференцији у Босанском Петровцу, основан је Антифашистички фронт жена Југославије (АФЖ). Све до 1953. године, када је организација угашена, АФЖ је играо важну друштвено-политичку улогу, а и данас се често представља као најсвијетлија епизода женске еманципације на овим просторима.

У окриљу Црвене већ скоро деценију траје истраживачко-документаристички и умјетнички програм “Шта је нама наша борба дала?”. Пројект је започео у Хисторијском музеју БиХ. Од тада је, из различитих извора и уз свестрану подршку бројних појединаца и институција (Архива Босне и Херцеговине, Хисторијског Архива Сарајева, Архива Херцеговачко-неретванског Кантона, Музеја АВНОЈ-а у Јајцу итд.), прикупљена и дигитализирана обимна грађа повезана са дјеловањем и развојем организације.