Изложба фотографија умјетнички најзначајнијих споменика Другог свјетског рата са фокусом на футуристичке споменике са подручја Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе под називом ”Плави воз” отворена је данас у Хисторијском музеју БиХ.

Кустосица изложбе Елма Хоџић казала је да је аутор фотографија Марко Обрадовић, а да посјетиоци до 24. септембра могу погледати 11 фотографија на којима су споменици из БиХ – Сарајево (Спомен парк Враце), Фоча (Тјентиште Национални парк Сутјеска), Приједор (Национални парк Козара), Мостар (Партизанско гробље) и Зеница (Сметови), затим Србије – Сремски фронт (Шид), Космај (Младеновац) и Кадињача (Ужице), док су из Црне Горе у оквиру изложбе Плави воз приказани споменици Требјеса (Никшић), Јасиковац (Беране) и Жабљак.

Хоџић је истакла да се изложба, реализирана у оквиру пројекта ”Траговима Маршала”, паралелно одржава у Сарајеву, Београду и Никшићу у циљу заједничког промишљања о туристичким потенцијалима тих споменика и начинима њиховог приближавања млађим генерацијама.

”У прошлости, ови споменици су представљали врло важна мјеста када су у питању сви друштвени колективни ритуали, посјећивани су током заједничких комеморација, али и сви ученици били су обавезни посјетити их, како би учили о хисторији своје земље кроз споменике”, казала је Хоџић.

Међутим, нагласила је да су данас у БиХ споменици запуштени, остављени забораву те да врло често немају ни ријешен правни статус.

Идеја пројекта је да се направи економски одржива туристичка рута која ће повезати значајне локалитете из Другог свјетског рата. Поред економског значаја, пројекат има и аспект ’помирења’ становника три бивше Југословенске државе који ће заједнички радити на валоризацији и стварању туристичког производа на основу споменика и меморијалних комплекса из Другог свјетског рата.

Пројект ”Траговима Маршала” се реализује у оквиру регионалне руте Пут балканских споменика (Balkan Monumental Trail), а који се односи на споменике Другог свјетског рата са фокусом на футуристичке споменике.

Пут балканских споменика је један од сегмената регионалног пројекта за развој и промоцију туризма кроз заједничке регионалне културне и авантуристичке руте, а чији је циљ да допринесе расту и конкурентности шест економија западног Балкана. Пројект финансира Европска унија, а проводи Вијеће за регионалну сарадњу (РЦЦ).