Изложба “30/30” постављена је у Умјетничкој галерији Босне и Херцеговине у сарадњи са Фрањевачком галеријом – Фрањевачким музејом Широки Бријег којом та институција наставља обиљежавање 30. обљетнице постојања и рада.

На изложби у Умјетничкој галерији БиХ с којом Фрањевачка галерија има добру сарадњу, из богатог фундуса представљен је по један рад извучен из сваке године рада Галерије, односно, 30 радова за 30 година.

Међу изложеним радовима различитих поетика налазе се уља на платну, графике, склуптуре, цртежи. Представљена су, између осталих, дјела Анте Кајинића, Влахе Буковца, Виргилија Невјестића, Марине Финци, Јасне Зовко, Бошка Кућанскг…

Историчар умјетности, професор на АЛУ Широки Бријег и сарадник Галерије Јосип Мијић рекао је да 30 година постојања једне галерије можда и није пуно, имајући у виду неке галерије које раде пуно дуже.

  • С обзиром на то да је мало мјесто и да је то мала галерија, 30 година ипак јесте доста година – сматра Мијић.

Фрањевачка галерија Широки Бријег је, како је нагласио Мијић, током 30 година постојања успјела реализовати 387 изложби те прикупити фундус од 5.000 дјела.

Фундус Галерије је растао на различите начине, а један од њих је даровање умјетничког дјела од умјетника који су излагали у Галерији.

Мијић подсјећа да су Фрањевачки галерију покренули су фрањевци, те без њих ни Галерије не би било. Они на различите начине омогућавају њен рад и за сад су једини који то чине у континуитету.

Изложба ће бити отворена за посјетитеље до 15. октобра у радном времену Умјетничке галерије БиХ, која од понедјељка до четвртка ради од 10 до 14, а петком и суботом од 10 до 20 сати.