Провођење мостарског споразума у дијелу који се тиче измјена Изборног закона и даље је фокус међународне заједнице. Међутим, преговарања лидера ХДЗ-а и СДА, по свему судећи, не иду планираним темпом. Приближени ставови би тако, умјесто до 17. децембра, ипак могли сачекати наредну годину. Ко купује вријеме и зашто, неизвјесно је. Хоће ли међународна заједница опет имати кључну улогу?

Усаглашавање ставова странака СДА И ХДЗ-а о измјенама изборног закона се, ипак, очекује до средине јануара, а не, како је раније предвиђено, до 17. децембра, казао је челник странке ХДЗ БиХ Драган Човић, након још једног састанка с представницима међународне заједнице.

ДРАГАН ЧОВИЋ, предсједник ХДЗ-а БиХ

„Морамо најдаље тамо до средине првог мјесеца завршити посао између двије странке који смо споразумом преузели зато је овај састанак био прије 17. децембра као потврда наших споразума. Како би се ставило заједно са Европском унијом у нашу обавезу да до краја шестог мјесеца имамо изборни Закон Босне и Херцеговине који ће ријешити све оне дилеме који су стални проблем и легитимног представљања и других пресуда и да би то могао бити мотив да добијемо кандидатски статус у седмом мјесецу“.

А наивно је и очекивати да ће двије странке ово саме ријешити, тврди челник СДА Бакир Изетбеговић. Обје стране, каже, могу дати само обрисе рјешења који ће ускладити пресуде Европског суда за људска права с пресудама Уставног суда у Босни и Херцеговини.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ, предсједник СДА

„По мени то је компромис који ће када смо ми у питању допустити да Представнички домови, да већина у Представничким домовима ефектуира ту већину у овоме часу се то гуши кроз домове народа. Ако је ХДЗ спреман да се уклони асиметрија између надлежности Вијећа народа у Републици Српској и Дома народа у Федерацији онда смо на трагу да ријешимо то питање“.

А је ли и ХДЗ на том трагу или ће се још куповати вријеме, по свему судећи, неизвјесно је. Познаваоци политичких прилика договор још не виде. Уколико до тога и дође, кључну улогу имат ће, опет, међународна заједница.

РЕУФ БАЈРОВИЋ, политички аналитичар

„Мислим да од тог договора нема ништа. ХДЗ ће инсистирати на нечему што је у пракси непроводиво а то је да се уведу гласачке кутије које су искључиво етничке. То је нешто што нико не може провести и да пристане на то, мислим да се овдје ради о једној политичкој краткорочној тактици гдје се тема помјера са избора у Мостару на причу о изборном закону“.

РУБИНА ЧЕНГИЋ, новинар

„Мислим да је заправо кључ на међународној заједници и на томе шта ће она прихватити и гдје ће бити црвена линије испод које се неће ићи. Јасно је да различити приједлози постоје имамо мишљење Венецијанске експертне комисије која се бави правилношћу изборних принципа и мислим да ће много зависити и од тога“.

А међународна заједница, изгледно је, вјерује у дух сарадње, који је омогућио изборе у Мостару. Који би, како наводе, могао довести и до кључних реформи, прије свега, измјeна Изборног закона.