Изолаториј у Студентском дому Бјелаве у Сарајеву бит ће у функцији од понедјељка, саопштено је на конференцији за медије чланова Кризног штаба Министарства здравства КС.

Директори Хитне помоћи и Домова здравља Адем Залихић и Мухамед Ахмић медијима су представили закључке са данашњег оперативног састанка Кризног штаба Министарства здравства Кантона Сарајево.

Како су навели, формирано је координационо тијело које ће управљати изолаторијем на Бјелавама. Привремени изолаториј ће имати капацитет од 100 особа, односно за лакше и средње тешке пацијенте. Изолаториј ће бити подијељен у одјеле, сваки ће имати до 20 пацијената. У одјелу ће радити по један љекар и двије медицинске сестре.

“Овај тим има за задатак да стави у функцију изолаториј у Студентском дому Бјелаве. Изолаториј треба да почне с радом у понедјељак ујутро. Чланови Кризног штаба Министарства здравства КС који су у ужем тијелу преузет ће током викенда све активности да успоставе рад ове установе”, истакао је Ахмић, саопћено је из Службе за протокол и прес КС.

Адем Залихић, члан Кризног штаба Министарства здравства КС и директор Хитне помоћи, казао је да, с обзиром да је изолаториј на Подхрастовима попуњен до задњег мјеста с пацијентима позитивним на коронавирус, неминовно се указала потреба за формирањем додатног изолаторија, гдје би били смјештени пацијенти с блажом и средње тешком клиничком сликом, који захтијевају болничко лијечење, а није им потребна потпора кисиком.

“Дакле, сви они који не могу да остану у кућним условима и захтијевају љекарски надзор, с блажом и средње тешком клиничком сликом и они који не показују прогресију ка тешкој клиничкој слици. Избор је пао на један павиљон у Студентским домовима Бјелаве, који је потпуно услован. Ту има неких формално-правих потешкоћа да то што прије профункционише и ми ћемо гледати да у току наредне седмице први пацијенти већ ту се нађу”, казао је Залихић.

Истовремено, чланови Кризног штаба Министарства здравства КС паралелно координирају активности, како би се осигурали и сви остали предувјети за почетак рада привременог изолаторија у павиљону Студентског дома Бјелаве.

На данашњем састанку дефинисан је и медицински пут за пацијенте са симптомима коронавируса и он ће ускоро бити презентиран.

Подсјећамо, у једном од павиљона Студентског дома на Бјелавама у Сарајеву, од јутрос су 53 собе са 100 кревета спремне за потребе привременог изолаторија у Кантону Сарајево.

Просторије Дома на Бјелавама на почетку епидемије коронавируса у БиХ кориштене су као простор за карантин за особе које су стизале из земаља с високом стопом заражених.