Гласање у израелском парламенту о одобрењу нове владе која има за циљ свргнути с власти премијера Бењамина Нетањахуа бит ће одржано у року од седмице, саопћио је у понедјељак предсједник парламента, не одређујући конкретан датум.

Нафтали Беннет, националистички политичар који ће наслиједити израелског најдуговјечнијег челника, у недјељу је позвао Нетанyахуа “да оде“ и одустане од сваког напора на охрабривању пребјега из нове коалиције који би могли омести њену инаугурацију.

Беннетт је затражио од предсједника Кнессета Јарива Левина, Нетањахуовог лојалисте, да не отеже и да сазове гласање о повјерењу влади у сриједу, како би влада коју чине љевичарске, десничарске, центристичке и арапске странке положила заклетву.

У званичној објави у парламенту, Левин је казао да је опозициони челник Јаир Лапид извијестио њега и израелског предсједника да је коалиција договорена, и додао је да би на основу законског оквира гласање о њеном одобрењу могло бити одржано до 14. јуна.

– Објава по питању датума сједнице о успостави 36. израелске владе бит ће уручена члановима парламента – казао је Левин, остављајући отвореном могућност да би Нетанyаху могао имати на располагању још седмицу да подузме акцију.

Уколико влада Лапида и Бенета не добије већину у парламенту, Израел ће највјероватније одржати своје пете изборе у мање од двије године, након што су избори без јасног побједника, одржани 23. марта, окончани њиховим коалицијским споразумом, преноси Ројтерс.