Премијер Израела Бењамин Нетањаху обратио се писмом косовском народу уз поруку да високо цијени споразум постигнут у Вашингтону, који укључује узајамно признавање Косова и Израела.

На церемонији прославе “Рош Хашанах”, јеврејске Нове године, у присуству највишег држвног врха Косова, израелски премијер Нетањаху је поручио да у овој Новој години пружа руку пријатељства косовском народу и да високо цијени споразум постигнут у Вашингтону, који укључује узајамно признавање Косова и Израела.

“Посљедња дешавања између Израела и Косова могу помоц́и започињању нове ере која ц́е бити од користи за оба народа. Увјерен сам да можемо много постиц́и заједничким радом и искрено се надам да ц́емо те резултате видјети”, поручио је Нетањаху.

Церемонији су присуствовали предсједник Косова Хашим Тачи, предсједница Скупштине Косова Вјоса Османи, премијер Абдулах Хоти и поједини министри, бивши премијер и лидер “Самоопредељења” Албин Курти, те вјерски лидери и представници јеврејске заједнице на Косову и у Албанији.

Косовски председник Тачи је казао да је нагласио да ће од обостраног признања Косова и Израела сви имати користи и да ће бити више мира и сигурности. Изразио је наду да ће признање бити ускоро озваничено.

Према Тачију ово је историјски моменат након постизања Вашингтонског споразума, који има економски карактер, али потенцира и признаје Косова и Израела.

“Реципрочно признање између Косова и Израела има стратешку важност за нашу државу и за Израел зато што ће оснажити Косово и његов међународни субјективитет. Такође, оно што нас чини срећним и поносним након многих напора је ово реципрично признање које се десило у Бијелој кући, посредством Вашингтона”, казао је Тачи.

Косовски премијер Хоти је пожелио да цијела нова јеврејска година иде као јабуке и мед, омиљено јело Јевреја за овај празник.

“Рош Хашанах је овога пута посебан. Ово је празник који обиљежава обострано признање Косова и Израела. Јеврејска заједница на Косову је важна карика у нашим односима. Ми ћемо ускоро успоставити дипломатске односе са пријатељском земљом Израел и изнад тога успоставићемо наше односе у сваком правцу”, казао је Хоти.

Главни рабин Албаније Јоел Каплан је истакао да су Јевреји јако срећни што је дошло до признања Косова. Он је благословио Косово и потом вјерском пјесмом поздравио косовско јеврејско пријатељство, док су поред њега стајали вјерски лидери из муслиманске и католичке заједнице.