Алуминиј Индустрис, твртка у власништву израелско-кинеске групације коју предводи МТ Абрахам Груп, потписала је уговоре с првих 19 радника који започињу припреме за обнову производње у погонима посрнулог мостарског Алуминија, који је угашен прије готово 13 мјесеци.

Како су за Хину потврдили из твртке која је узела у најам погоне Алуминија, првих 13 дјелатника већ је ангажирано прије неколико дана, када је и формално ступио на снагу уговор којег је израелско-кинеска групација потписала са сувласницима посрнуле компаније, а данас је нових 6 дјелатника потписало уговоре.

“Ти људи би требали радити на припремању покретања производње у погонима творнице Љеваонице, од чишћења до обнове погона и предвиђених пробних радова”, рекли су из Алуминиј Индустриеса. Сљедећих тједана, најављују, бит ће потписани и уговори о раду с некадашњим запосленицима компаније, која је прошле године престала с радом.

Очекује се да производња у овом дијелу Алуминија поновно започне тијеком листопада ове године.

По раније представљеном плану којег заједнички реализирају МТ Абрахам Гроуп с кинеским гигантима China Machinery Engineering Corporation (CMEC) и China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC), након покретања производње у Љеваоници кани се поступно обновити производњу у погонима Анода и Електролизе.

Но, понајприје је потребно пронаћи повољне опскрбљиваче електричном енергијом будући се у износу укупних дуговања од 220 милијуна еура због којих је Алуминиј угашен, највећи дио односио управо на трошкове електричне енергије.

Мостарски Алуминиј угашен је у српњу прошле године. Без посла је остало око 900 радника. Та компанија је годинама била међу највећим извозницима у БиХ, с годишњим прометом од готово 170 милијуна еура. Након гашења у ратној 1992. поновно су његови погони покренути 1997. године уз потпору хрватске Владе, која је 12-постотни сувласник. У тој компанији највећи власнички удјел има Федерација БиХ, 44 посто, а толико укупно имају и мали дионичари – радници.