Израелски борбени авиони и хеликоптери напали су синоћ војне мете сиријске војске, неколико сати пошто је осујећено убацивање екстремиста из Сирије који су покушавали да подметну експлозиве, саопштила је израелска војска.

Како је саопштено, циљани су “осматрачки пунктови, постројења противавионске артиљерије и команда и контролни системи” у сиријским војним базама.

Сирија је потврдила ударе, рекавши да су израелски хеликоптери испалили ракете на сиријске војне пунктове и да је било “материјалне штете”.

Догодило се то у вријеме појачане напетости на сјеверној граници Израела послије недавног израелског удара из ваздуха у којем је убијен борац либанског Хезболаха у Сирији и очекивању одговора те проиранске шиитске организације.

Јуче су из израелске војске саопштили да су примијетили “нерегуларну” активност на Голанској висоравни и да су отворили ватру на екстремисте од којих су неки било наоружани, пошто су их посматрали како постављају експлозив на земљу.

Званичне потврде да су четворица нападача убијена нема али је војска објавила видео снимак на којем се види како се четири особе удаљавају од жичане ограде на граници и послије нестају у великој експлозији која је захватила то подручје.

Израелска војска није рекла да ли су та четворица била повезана с Ираном или Хезболахаом, два сиријска савезника, већ само да Израел сматра Владу Сирије одговорном за инцидент.