Израелски премијер Бењамин Нетањаху и службено је данас затражио поништење одлуке да се у недјељу појави на отварању судског процеса који је против њега покренут због оптужби за корупцију, иако Министарство правосуђа инсистира на његовом присуству.

Суђење је било предвиђено за средину марта, али је због пандемије коронавируса одгођено за 24. мај. Но, ублажавање мјера изолације омогућило је отварање школа и судова, па тако и почетак судског процеса на споменути датум. Нетањаху би, теоретски, сљедећу недјељу могао постати први шеф владе у хисторији Израела који ће се током мандата појавити на суду због оптужби за кривична дјела.

Нјегови адвокати поднијели су суду у Јерусалему захтјев да се премијер поштеди обавезе да буде присутан на отварању судског процеса. Адвокати тврде да нема потребе да се Нетањаху појави на суду само ради читања оптужнице, “чији су детаљи њиховом клијенту добро познати”.

Такођер су навели како сматрају да је образложење Министарства правосуђа да је његова присутност “важна због повјерења јавности” неутемељено, те да служи интересима медијске кампање како би се премијера показало на оптуженичкој клупи.

О томе да ли ће се Нетањаху појавити на читању оптужнице, одлучит ће судско вијеће суда у Јерусалему.

Главни државни тужитељ Авихаи Манделблит у новембру је оптужио Нетањахуа за корупцију, превару и злоупотребу положаја у три случаја.

Нетањахуа се, између осталога, оптужује да је с најпродаванијим израелским новинама “Једиотх Ахронот” договарао доношење закона који ће помоћи том медију науштрб других, у замјену за боље праћење његове политике.

Такођер је оптужен да је пружао регулаторне услуге водећој израелској телекомуникацијској компанији “Безек Телеком”, како би позитивно писали о њему на интернетском порталу у власништву компаније.

Нетањаху не ужива никакав судски имунитет, али упркос оптужници за кривично дјело, како је одлучио Врховни суд, може остати на функцији или формирати владу.