Уједињени Арапски Емирати (УАЕ) и Бахреин потписаће данас на церемонији у Бијелој кући споразум о успостављању односа са Израелом.

Ово ће бити први споразум о успостављању односа између арапских земаља и јеврејске државе у посљедњих више од 25 година, пренијела је агенција ДПА.

Двије земље из региона Персијског залива придружиће се Египту и Јордану као чланице Арапске лиге које ће нормализивати везе са Израелом, што је предсједник САД Доналд Трамп поздравио као побједу своје администрације.

Израел је пристао да не изврши анексију Западне обале у оквиру договора.

Палестинско руководство, које није дио споразума, критиковало је договоре о нормализацији односа, који су услиједили иако нема озбиљног мировног процеса.

Церемонија потписивања споразума биће одржана у поподневним часовима по европском времену, а присуствоваће јој израелски премијер Бењамин Нетањаху и министри спољних послова УАЕ и Бахреина Абдулах бин Зајед Ел Нахјан и Абдулатиф бин Рашид Ел Зајани.

Бахреин је саопштио да је овај споразум “декларација која подржава мир”. Израел је описао договоре са овим земљама као мировне споразуме иако никада није формалано био у рату са Емиратима и Бахреином.